GOVOR VIKTORA ORBANA UZBURKAO EVROPU “Mađarska gradi budućnost sa Srbijom”

Mađarska

Foto: tanjug/AP

Na Balkanu su se proteklih dana uzburkali duhovi zbog spomenika “Mađarska kalvarija” koji je mađarski premijer Viktor Orban prošle subote otkrio u Šatoraljaujhelj na granici sa Slovačkom.

Pažnja medija je bila primarno usmerena na spomenik koji prikazuje Mađarsku iz vremena Habsburške monarhije. Orban je u svom govoru istorijsku sudbinu Mađarske uporedio s sudbinom Isusa Hrista govoreći o “mađarskom Putu krsta”.

– Ponovno hodamo Putem krsta. Tražimo lek, utehu, nadu i ohrabrenje. Znamo da to možemo da dobijemo samo na kraju puta. Samo ovde i tako se možemo izdignuti iznad bola – rekao je Orban na početku svog govora.

– Odbranili smo se od napada zapadnih carstava. Oporavili smo se od udara istočnih pagana – nastavlja Orban.

Onda je došao do Otomanskog carstva i Mađara kao bedema hršćanstva, a potom govorio o “slavi mađarskim ženama” jer su rađale dovoljno Mađara kroz istoriju – u jednom trenutku vojnike da brane naciju, a u drugom zanatlije koji su je izgradili.

– Uvek su nam davale što je trebalo. Našim ženama dugujemo što je u našim genima veština preživljavanja i izgradnje nacije. Njima dugujemo što smo evropski šampioni preživljavanja – rekao je Orban.

Orban hvali “pradedove koji nisu odustali” koji nisu “klečali ni molili za milost”, nego su izdržali nedaće i to “nacističke kampove, sovjetske gulage, deportacije, Čehoslovačku, Jugoslaviju”. Onda Orban zaključuje da su sve te države nestale, kao i imperijalno carstvo Velike Britanije i Francuske, “a što je ostalo od njih koprca se u multikulturalnom škripcu njihovih osvetničkih bivših kolonija”.

Mađarska

Foto: rojters

– Čak i najmoćniji ne mogu da izbegnu pravdu istorije. Mi Mađari ćemo ostati da stojimo bez obzira na to kako se vetar okrene. Ostaćemo jer smo kod kuće – nastavlja Orban i likuje što su Mađari preživeli da budu na sahrani onih koji su njih hteli da stave u grobove.

Orban je dodao i da je srećan “što gradi zajedničku budućnost sa Slovačkom, Slovenijom, Hrvatskom i Srbijom koje su ponosne na svoj nacionalni identitet”. Ističe da je istorija dala možda i poslednju šansu narodima srednje Evrope da se zajedno obrane “od Zapada i Istoka”. Hvali se da je Mađarska najmnogoljudnija zemlja u Karpatskom bazenu i da “nije bila ovako snažna poslednjih 100 godina”.

– Ne postoji nijedna nacija na svetu koja je mogla da izdrži takvo stoleće – kaže Orban.

Pohvalio je i Mađare koji žive van matice jer su “ostali verni mađarskoj naciji i svojoj domovini”.

Orban je upozorio i da se “svet menja” i da “slede tektonske promene” jer “SAD više nisu same na prestolu sveta, Evroazija se punom parom izgrađuje, a javljaju se naprsline u okvirima Evropske unije”.

– Tlo drhti pod nogama naših suseda. Rađa se novi svetski poredak – nastavio je Orban.

NAJNOVIJI DETALJI ISTRAGE: Doktorka bila u depresiji, sin i muž otkrili šta ju je mučilo?

Mađarski premijer pozvao je sledeću generaciju Mađara, “petu generaciju nakon Trijanona (Trijanonskog sporazuma)”, da “pobedi u bici koja sve odlučuje”. Orbanova generacija, “četvrta nakon Trijanona” dovela je Mađarsku do “vrata pobede”, a peta generacija bi trebalo da se u zajedništvu “približi Bogu, koji je beskonačan”.

– Neće biti lako i jednostavno, ali će vredeti. Velika epoha je pred nama. Budite spremni, pripremajte se svaki dan. Mađarska pre svega drugog, Bog iznad svih nas. Napred Mađarska, napred Mađari – završio je Orban svoj govor.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)