FRANCIS BOJL U STRAHU – “RUSIJA ULAZI U BiH“: Da li će se Srpska otcepiti za dva dana? (INFO)

avion

Foto: pixabay /dnevne.rs

Profesor međunarodnog prava na američkom Univerzitetu Illinois i nekadašnji agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Francis Bojl, u razgovoru za Fenu kazao je da su presude Haškog tribunala Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju zasigurno „političke odluke“ te da su namerno kreirane tako da otklone bilo kakva odgovornost Srbije za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene u BiH.

Bojl je mišljenja da je Haški Tribunal u presudi Karadžiću namerno iznio mit da Vojska Republike Srpske (VRS) nije bila Jugoslovenska narodna armija (JNA), a po njegovim rečima, to je bila laž.

Ono što se desilo, kaže, jeste da je JNA preimenovana u VRS te da je zapravo ostalo sve isto, a Haški tribunal je znao za to, ističe američki profesor i napominje „da svi znaju da se radi o prevari i laži“ te da je u presudi Karadžiću namerno otklonjena krivica Srbije za ono što se desilo u BiH.

– Odluka da Karadžić i Srbija nisu krivi za genocid izvršen u sedam opština u BiH, osim za Srebrenicu, jeste bolesna šala i bezumna prevara. To znamo zasigurno – kaže Bojl.

U slučaju da je Haški tribunal Karadžića proglasio krivim za genocid na teritoriji cele BiH, Boyle smatra da bi posledice takve odluke bile veoma ozbiljne, jer bi onda postojala „potreba da se RS – kao genocidna tvorevina, potpuno ukine“.

[adsenseyu1]

– Tribunal u Hagu dobio je naređenje od nekoga da to ne uradi, jer bi onda RS morala nestati, a to ni NATO ni Sjedinjene Američke Države ne žele – naglasio je i dodao da je osuda Karadžića na samo 40 godina zatvora sramotna, te da, s obzirom na vrijeme koje je već proveo u zatvoru i eventualno dobro vladanje, možemo očekivati da ga vidimo na slobodi za nekih 10-15 godina.

 

bih bosna sa 3 entiteta

Ovaj borac za ljudske slobode podsetio je i na dogovor Haškog tribunala sa Karadžićevom nekadašnjom saradnicom i bivšom predsednicom RS-a Biljanom Plavšić, koja je kratko bila zatvorena te puštena na slobodu.

– Tribunal u Hagu nije je ni primorao da sarađuje u optužnici Karadžića, Mladića ili bilo koga drugog, tako da je jasno da se radi o odluci donešenoj kako bi služila u političke svrhe SAD-a i NATO-a – tvrdi Boyle.

Oslobađajuću presudu Šešelju po svih devet tačaka optužnice takođe je ocenio „bolesnom šalom i prevarom“, jer je oslobođen optužbi za sve što je uradio u BiH. Kako je rekao, proglašenje Šešelja krivim za bilo što, odrazilo bi se direktno negativno na Srbiju, a Haški tribunal to nije želio i stoga je Šešelj oslobođen.

– Tribunal u Hagu zna da je Šešelj primao naređenja iz Beograda i da je radio zajedno s Miloševićem. Svi podaci o tome dostupni su u zapisnicima Veća nacionalne sigurnosti koji se nalaze u Haškom tribunalu, ali lagali su o tome – rekao je Bojl.

[adsenseyu1]

Sve to se, tvrdi, radilo s ciljem nametanja pomirenja između BiH i Srbije, a za lične interese SAD-a i NATO-a, jer su željeli integrirati Srbiju u NATO. Međutim, pojašnjava, to nije bilo moguće učiniti ukoliko postoji bilo kakva odgovornost Srbije za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u BiH.

U razgovoru za Fenu, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Illinois osvrnuo se i na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici prošle godine, gde smo, kako je kazao, svedočili planu takozvanog pomirenja – „iznad tela, krvi, grobova i kostiju Bošnjaka“.

– Tu su bili pozvani Aleksandar Vučić i Bil Klinton, a majke Srebrenice bile su primorane da Vučiću daju Srebrenički cvet. To je bilo, ne samo sramno delo, već i deo plana da se sve „sakrije ispod tepiha“, jer Amerikanci i Evropljani žele integrisati Srbiju i Crnu Goru, koja je već postala članica, u NATO – kazao je Boyle.

S tim u vezi, podsetio je i na sastanak planiran za 12. aprila između Predsedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i premijera Republike Srbije Vučić, kada će razgovarati o pomirenju, što je opet, ističe profesor, dio američkog i evropskog plana „prikrivanja stvari ispod tepiha“.

Komentarišući vest da će ruski predsjednik Vladimir Putin poslati „Specnaz“ – specijalne ruske jedinice u RS, ovu nameru predsednika Rusije ocienio je, u skladu sa definicijom UN-a o agresiji, kao akt agresije Rusije nad BiH.

– Rečeno je da ruski specijalci dolaze u RS samo da bi obučavali specijalce policije RS-a, ali „Specnaz“ su specijalne snage unutar vojske Rusije.

Jedna država ne može slati svoje vojne snage u drugu državu bez dozvole vlade, a u ovom slučaju vlasti BiH Rusiji nisu dale takvu dozvolu. Osim toga, RS nema pravo niti ovlašćenja da traži dolazak ruskih vojnih snaga u Banja Luku – smatra Bojl.

Vlastima u BiH preporučio je da hitno predstave ovo pitanje Vijeću sigurnosti UN-a, kao i da ulože žalbu i zahtijevaju hitan sastanak Vijeća sigurnosti.

Takođe, osvrnuo se i na najave predsednika RS-a Milorada Dodika o otcepljenju ovog bh. entiteta krajem aprila, izražavajući bojazan da se to stvarno može dogoditi te istakavši da „ruske specijalne snage dolaze u Banja Luku da bi branile RS“.

Uzimajući sve navedeno u obzir, Bojl je zaključio da se radi o izuzetno opasnoj situaciji te da nije siguran šta će se desiti na sastanku 12. aprila, za čiji je ishod zabrinut.

(oslobodjenje.ba)