FAJNENŠEL TAJMS: KOSOVO KLIZI U ANARHIJU I HAOS

kosovo

Protest u Pristini Foto AP

Magazin “Fajnenšel tajm” objavio je analizu protesta na Kosovu za vreme biranja Hašima Tačija za predsednika, naglasivši da južna srpska pokrajina klizi u Hobsovu anarhiju, stanje u kojoj vlada opšti haos iz kojeg se pojedincu daje moć da neograničeno vlada svima.

Magazin podseća da je kosovska Palata pravde opisana u jednoj brošuri EU kao “simbol povećanja javnog poštovanja i poverenja u institucije koje garantuju vladavinu prava na Kosovu”.

Ali u petak, piše magazin na svom sajtu, nije bilo ni poštovanja zakona niti pravde, mira i stabilnosti zbog demonstracija tokom proglašenja Tačija.

“Opozicioni poslanici su bacili suzavac unutar parlamenta, kao što su to u više navrata radili od oktobra, u pokušaju da obore vladu i primoraju je na prevremene izbore. Van parlamenta, demonstranti koji su organizovali proteste bacali su na Trgu Skenderbega molotovljeve koktele i kamenje na policiju u punoj opremi.Policija, od kojih su neki bili raspoređeni kao snajperisti na obližnjim krovovima, borila se suzavcem i vodenim topovima. Dok su oni čištili trg, izgledalo je manje značajno da je Tači izabran za predsednika nego da je Kosovo jedan korak bliže da ispuni uslov za Hobsovu anarhiju”, piše magazin.

[adsenseyu1]

Oni podsećaju da je SAD i veći deo EU 2008. podržao samoproklamovanu nezavisnost Kosova a da “sada te iste vlade gledaju politički nered i nasilje u Prištini, koji pravi sveopštu atmosferu straha i nepoverenja između Albanaca i Srba, sa mešavinom očajanja i zabrinutosti”.

“Kosovo je kao dete koje je uvek držano za ruku, tako da ne padne”, kaže Ariana Kosaj-Mustafe, pravni ekspert obrazovan u Londonu i programski direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj. “Problem je što smo sada svi zabrinuti zbog mogućeg nasilja.”

Deo problema leži u dogovoru, parafiranom u avgustu vlade Kosova i Srbije, da uspostavi široka prava autonomije za Srbe u pokrajini. Albanski nacionalisti, koncentrisani u pokretu “Samoopredeljenje”, glavnoj opozicionoj stranci, protiv su tog dogovora.

Magazin zaključuje da je haos na Kosovu cena koju SAD i EU plaćaju zbog “površne politike stabilnosti” koju su vodile.

“Nesumnjivo, još ima vremena da se bave ovim pitanjima pre nego što totalna anarhija preuzme Kosovo”, piše list i podseća na izjavu kosovskog ministra za evropske integracije koji je rekao da “EU uvek kasni u vezi sa pitanjima zapadnog Balkana.”

[adsenseyu1]

(Financial Times)