EVO ZAŠTO SE KAŽE ‘Više je blagosloven onaj koji DARUJE, nego onaj koji PRIMA!’ (čitanje 2 min, mudrost zauvek)

prica

FOTO: pixabay

Mladi student na jednom univerzitetu je pošao u šetnju sa svojim profesorom.

Dok su šetali i razgovarali ugledaše pored puta par starih cipela koje su, po svemu sudeći, pripadale siromašnom seljaku koji je u blizini radio u polju i koji je privodio kraju svoj posao.

—Student reče profesoru: “Hajde da se našalimo sa seljakom: sakrićemo mu cipele, a zatim ćemo se skloniti iza grmlja i posmatrati njegove reakcije dok ih bude tražio.”

Profesor mu odgovori: “Mladiću, nikada se nemoj šaliti na račun tuđe nevolje i bede. Budući da si bogat, možeš sebi priuštiti veće zadovoljstvo od ovog siromaha.

Stavi zlatni novčić u svaku njegovu cipelu, a tada ćemo se sakriti i posmatrati njegovu reakciju.”

Student to i učini i obojica se skloniše iza nekog grma u blizini. Seljak je završio svoj posao i ubrzo došao preko polja do mesta uz put gde je ostavio svoj kaput i cipele.

Dok je oblačio kaput, gurnuo je nogu u jednu cipelu i otkrio da mu je nešto u cipeli. Prvo je pomislio da je kamenčić, ali ubrzo shvati da je to zlatni novčić.

ZVEZDA BIVŠE JUGOSLAVIJE KOGA SU ŽENE OBOŽAVALE: “Živim u stalnom strahu, žele da me strpaju u zatvor!”

Sav u čudu pogleda u novčić, osvrnu se oko sebe, te poče posmatrati novčić neko vreme. Ponovo se osvrnuo na sve strane, ali nije video nikoga.

Stavio je novčić u svoj džep, te nastavio obuvati drugu cipelu. Ali njegovo iznenađenje je bilo još veće kada je i u njoj pronasao novčić.

Odjednom su ga savladale emocije. Bacio se na kolena, podigao glavu prema nebu i glasno počeo da izgovara molitvu u znak zahvalnosti.

U njoj je govorio o svojoj bolesnoj i bespomoćnoj ženi i svojoj deci koja su bez hleba, a zahvaljujući nevidljivoj ruci koja mu je poslala novac, oni će biti spaseni.

Student je ostao duboko ganut, sa suzama u očima.Profesor ga upita: “Da li bi bio srećniji da si se našalio sa ovim seljakom nego što si sada?”

Mladić mu odgovori: “Naučili ste me lekciji koju nikada neću zaboraviti.Sada stvarno razumem ove reči koje pre nisam razumeo: ‘Više je blagosloven onaj koji daruje, nego onaj koji prima!'”

(Dnevne.rs /mudremisli)