Džordž Soros: Gubitak Ukrajine biće kolosalan udar za Evropsku uniju i Zapad u celini!

EU ne sme da izgubi Ukrajinu

Američki milijarder Džordž Soros je sadašnju situaciju u Ukrajini na sebi svojstven način uporedio sa jednim od najvećih geopolitičkih potresa 20-og veka – sa raspadom Sovjetskog Saveza.

Soros je, naime, upozorio Zapad da je današnja situacija – kad se uporedi sa onom od pre 25 godina – „potpuno suprotna”. Ne samo zato što su današnji procesi „raspada SSSR” slični, ali samo sa suprotnim predznakom.

Prema Sorosevim rečima, Putin polako vraća nazad i na novim osnovama reintegriše neke najvažnije delove SSSR. Sada su, podvukao je, procesi potpuno drugi i za Zapad krajnje nepovoljni: pre četvrt veka se Evropa objedinjavala, a sada se – raspada, dok Rusija istovremeno – jača.

Milijarder „filantrop” je posebno naglasio da se EU od dobrovoljne asocijacije suverenih država, koje radi zajedničkog dobra žrtvuju deo suvereniteta, pretvorila u nešto sasvim drugo: u „skup kreditora i tražilaca zajmova, pri čemu dužnici sve teže ispunjavaju svoje obaveze, a kreditori im postavljaju uslove koji ih onemogućavaju da se oslobode svog zavisnog položaja”.

Soros je ponovo apelovao na EU da Ukrajini „pruži potrebnu finansijsku pomoć” i upozorio Brisel, Berlin, London i Pariz – da „EU sebi ne može i ne sme dozvoliti da izgubi Ukrajinu”. Sasvim konkretno, pozvao je Zapad da zbog Ukrajine napravi nešto nalik na Maršalov plan.

„U igri nije samo budućnost Ukrajine. U igri je i budućnost EU. Gubitak Ukrajine biće kolosalan udar za Evropsku uniju i Zapad u celini” – upozorio je Soros.

Na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na planeti, Džordž Soros je na 19-om mestu sa 19,2 milijarde.

(Fakti.rs)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

2 Comments on "Džordž Soros: Gubitak Ukrajine biće kolosalan udar za Evropsku uniju i Zapad u celini!"

  1. Danilo Vasic | 30. January 2015. at 16:11 |

    Da, da Sorose sotono. Kraj tvoje imperije se vrtoglavo priblizava isto kao i kraj tvog neljudskog alavog otimanja bogatstva citavog sveta.Ceksju te crvi da te grickaju.

  2. Ovog MAJMUNA TREBA OTROVATI HRVATSKIM OSTRVIMA! Tudjman ga je ispsovao I isterao napolje!

Comments are closed.