Dr Predrag Kon najavljuje NOVU MERU: “Pitanje svih pitanja je kako će biti kada počnu SLAVE” (INFO)

epidemiolog

Predrag Kon, Foto: Tanjug/

Epidemiolog dr Predrag Kon najavio je danas da će za naše ljude koji žive i rade u inostranstvu, a koji budu u većem broju počeli da dolaze u Srbiju za vreme slava, biti uveden poseban zdravstveni nadzor.

O epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji koja je trenutno “oaza u regionu, ali i celoj Evropi” govorio je u Jutarnjem programu na TV Prva dr Kon koji je i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Ipak, s obzirom na to da uskoro počinje sezona slava što će usloviti i dolazak gastarbajtera, postavlja se pitanje da li ćemo i tada “dobro stajati”.

– Pitanje nad svim pitanjima je kako će biti kada počnu slave. Biće odgovarajući nadzor za one koji dolaze iz inostranstva za vreme slava. Rizično je, i kao pred Uskrs, biće ogromnog priliva naših ljudi – rekao je Kon.

Trenutno je, kako kaže, situacija povoljna, te da sada nemamo kritične gradove.

Dodaje da je aktivnost virusa na niskom nivou, ali da ne možemo reći da je oslabio

– Sami rezultati pokazuju da smo mi ipak disciplinovani.

Jedini sam koji pominje “kažnjavanje”, ali kazne služe da obezbede sprovođenje nekih mera – kaže dr Kon.

Na pitanje kako regulisati da se u taksi vozilima nose maske, jer se taksisti žale da oko 70 odsto klijenata ne poštuje ovu meru, dr Kon kaže da je to lična odgovornost.

– Taksisti imaju pravo da zatraže da se nose maske. Svakako, onaj ko ulazi ima obavezu da je nosi – kaže on.

Vakcina tek sledeće godine

– Realno je da vakcina tek sledeće godine stigne, u u manjim količinama. Ne znam kakvi su dogovori sa kompanijama, ali “prepreka”, da to tako nazovemo, jesu naši propisi. To usporava brzinu dolaska vakcine – objašnjava dr Kon i dodaje da će “korona trajati narednih nekoliko godina”

 

Dnevne.rs, K.M.Š.Blic