DOSTA JE BILO! Srbi više neće da rade za 30.000 dinara, a evo za kolike zarade su spremni da rade i prekovremeno (INFO)

rad

pixabay

U poslednjih nekoliko meseci na sajtovima za zapošljavanje osetno je manji broj kandidata koji se prijavljuju za najslabije plaćene poslove.

I dok je do prošle godine bilo relativno lako naći zaposlene na honorarnim poslovima u trgovini, na poslovima pakovanja ili jednostavnijim fizičkim poslovima, sada se za minimalnu platu, ili nešto malo više, nezaposleni skoro uopšte ne prijavljuju.

U beogradskim zadrugama za zapošljavanje potvrdili su za porrtal Klik do posla da je sve manje zanimanje za najmanje plaćene poslove, i objasnili kako to tumače.

Zaposleni u Omladinskoj  zadruzi “Bulevar” su primetili da je manji odziv kandidata za posao kad je plata manja od 30.000. – Ima više razloga zašto je to tako. U poslednjih nekoliko godina došlo je nekoliko stranih kompanija koje su zaposlile značajan broj ljudi, drugi razlog je odlazak naših studenata u Ameriku i skandinavske zemlje preko Work and travel agencija.

Zatim, turistički radnici u sezoni idu u Crnu Goru i Grčku. Jedan broj studenata ide na razmenu studenata u Kinu. Značajan broj studenata ili nezaposlenih u letnjoj sezoni ide u berbu voća po celoj Srbiji. Jedan broj studenata ili nezaposlenih lica se oslanja na roditelje i ne pokušava da se zaposli sve dok ima izvor primanja preko najbližih sa kojima živi – objašnjavaju u ovoj zadruzi.

Deo kandidata zadovoljan početnom platom od 35.000

Oni dodaju da je činjenica da su u Beogradu i nekim gradovima Vojvodine plate veće u odnosu na jug Srbije, te da je deo kandidata zadovoljan početnom platom od 35.000 dinara za jednostavne, dnevne poslove koji ne zahtevaju visoku kvalifikaciju.

“To je samo bila šala”: Tinejdžer koji je brutalno prebijen u Domu, kaže da je stravična tortura deo igre?! Sada su obojica u policiji (VIDEO)

Oni koji počnu da rade za manje, spremni su na to samo ako postoji tendencija da im plata poraste, u suprotnom menjaju firme, nekad čak i zbog 1.000 ili 2.000 dinara više, dodaju u „Bulevaru“.

Jedini način da poslodavac zadrži dobre radnike, jeste da sam podgine cenu rada. U suprotnom ili će da se suoči s velikom fluktuacijom zaposlenih, ili sa nižim kvalitetom rada.

Za veću platu su spremni da rade više ili da se prekvalifikuju

I u ostalim zadrugama, potvrdili su da su kandidati sve manje spremni da rade za 30.000.

– Čini se da ljudi nisu spremni i ne žele da rade za plate koje su poslodavci spremni da plate za određenu vrstu posla. Zapravo sve češće se dešava da na pozicije koje oglašavamo i gde se plate kreću oko 30.000 dinara, nemamo dovoljan broj zainteresovanih za rad – kažu za Klik do posla u omladinskoj zadruzi „Danivizard“.

U razgovoru sa zaposlenima u ovoj zadruzi su saznali da su oni spremni da rade i duplo, ili da se prekvalifikuju, da bi zaradili više.

– Sve češće dolaze sa zahtevima da se prijave za poslove čija početna plata nije ispod 40.000 dinara.  Takvu početnu platu mogu pronaći isključivo sa iskustvom i u oblastima knjigovodstva, građevinarstva, programiranja i bankarstva.

JASNA RAČUNICA: Evo kolike su plate za najtraženija zanimanja u inostranstvu i koliko ostaje posle plaćanja svih izdataka!

Razlozi za to, prema našim procenama su povećana minimalna cena rada u Srbiji, migracija radne snage, kao i mogućnost honorarnog rada, ad-hok angažovanja gde za povremeno angažovanje za par dana zarade tu istu platu – kažu u „Dainvizardu“.

posao

Foto: ilustracija pixabay

Očekivanja kandidata oko 25 odsto veća od plate koju nude poslodavci

U agenciji „Workforce group“ kažu da se svakodnevno susreću sa činjenicom da su očekivanja kandidata u proseku oko 25 odsto veća od plate koju je definisao poslodavac.

– S druge strane, danas je veliki izazov naći kandidate koji su raspoloženi da rade bilo koji posao za minimalnu cenu rada.

Posebno kada govorimo o studentima, njima nije bitna potreba pooslodavca jer uvek mogu da sačekaju poslove gde su bolje plaćeni, a gde su poslodavci fleksibilniji po pitanju radnog vremena – kažu u ovoj agenciji. Oni dodaju da je danas izuzetno teško naći dobrog radnika, ne zato što ih nema, već zato što znaju svoju vrednost i odbijaju da rade za male plate.

– Ovo važi i za radnike u proizvodnji, isto koliko i za IT kadar. Radnik jeste trošak, ali trošak koji doprinosi rastu i razvoju firme. Radnik koji je zadovoljan uslovima i odnosom poslodavca prema njemu, će se mnogo više zalagati i truditi na poslu, pa samim tim i obezbediti poslodavcu očekivani profit – objašnjavaju.

Obični građanin, kako kažu, ne vodi se prosečno platom već sumom novca koja mu je potrebna da zadovolji životne potrebe.  Odliv radno sposobnog stanovništa dovodi do toga da kandidati koji ostaju u Srbiju znaju da je sve manje radne snage i odbijaju da rade za male zarade u nadi da će poslodavci biti prinuđeni da povećaju satnice- dodaju u „Workforce“.

Šta kandidati mogu da ponude za više para?

Međutim, ima i direktora zadruga koji drugačije razmišljaju.

– Realno ima istine u tome da 30.000 u prvi mah zvuči kao mala zarada, ali uzmite u obzir da se traže većinom studenti za privremeno-povremene poslove kojima nije poenta da se životno obezbede već da steknu radne navike i da ponešto nauče (plaćena praksa), zarade za letovanje, zimovanje, garderobu ili izlaske. Oni ne rade na poslovima velike odgovornosti, ali rade u velikim kompanijama gde treba da steknu i određene kontakte za kasnije ozbiljnije zaposlenje sto se u praksi pokazalo kao veoma bitno – kaže za Klik do posla Igor Jovanović, direktor zadruge „Nefertiti“.

On dodaje da svakako da povećanje zarada na zemlji utiče i na mlade, ali smatra da bi oni morali „prvo da se pokažu na određenom radnom mestu, pa onda zahtevaju bolje uslove“.

– Sad druge strane, imamo smanjenje nezaposlenosti u Srbiji i realno osetan manjak radne snage za pojedine poslove ili privredne grane, pa tu samo tržiste nameće veće početne zarade – dodaje Jovanović. Po njihovim anketama, kandidati su zadovoljni poslovima od oko 38.000 do 43.000 startne zarade.

– Za takve poslove imamo mnogo veći broj prijava, ali za te zarade poslodavci traže mnogo više od kandidata koji bez prethodnog iskustva ne mogu da se snađu najbolje od starta i ostavljaju loš utisak, pa se opet vraćamo na prethodno rečeno – zaključuje Jovanović.

Kolike mesečne plate nude zadruge

– ugostiteljstvo od 40.000 do 50.000

– trgovina 35.000

– administracija 40.000

– fizički poslovi – dnevnica 2.500

– spremanje poslovnih prostorija – 300 dinara sat

– proizvodnja i pakovanje robe – 40.000

– vozači – 40.000

(Dnevne.rs /Izvor: Klik do posla/Igor Avramović /”Danivizard”)