DOMAĆI RECEPT: Napravite najukusniji ajvar!

šerpa

Foto: Telegraf

Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, beli luk, ulje i sl, do “bogatijih” ajvara s dodanim patlidžanima, ljutim papričicama, začinskim biljem…

Ne zaboravite da su među najvažnijim sastojcima ajvara trud i strpljenje – morate pažljivo čistiti, peći, mleti, dugotrajno mešati dok se ajvar “krčka”…

Sastojci (za otprilike 4.5 kg ajvara)

– 10 kilograma crvene šiljate paprike

– 3 kilograma patlidžana

– 2-4 ljuta feferona (po ukusu)

– 2-3 kašičice alkoholnog sirćeta

NAJOPASNIJA NAMIRNICA KOJA JE ČESTO NA SNIŽENJU: Stalno je jedemo, a niko vam neće reći da može biti OTROVNA!

– 1-2 glavice belog luka

– 1 litar + 2 decilitra suncokretovog ulja

– so po ukusu – otprilike 5 kašičica, ali ne preterujte, dodajte so i pri svakom dodavanju probajte.

Priprema

Paprike operite i dobro osušite (po potrebi ih možete obrisati). Pecite ih u pećnici na 225° C (na rešetki ili velikom limu) ili na roštilju, dok kožica ne porumeni i počne se odvajati od paprike. Izvadite paprike iz pećnice i pokrijte ih suvom čistom krpom, da bi se kožica kasnije lakše odvajala. Ostavite ih pokrivene otprilike pola sata, dok se ne ohlade. Potom paprike ogulite i očistite od semenki i peteljki.

U međuvremenu počnite peći patlidžane na istoj temperaturi kao i papriku. Peku se 30-40 minuta. Kad se ohlade, ogulite im kožu, pa ih zajedno s paprikom sameljite u mašini za mlevenje mesa ili u blenderu. U velikoj posudi zagrejte 1 litar ulja, pa dodajte smesu paprike i patlidžana. Kuvajte 2-3 sata na umerenoj vatri uz stalno mešanje, dok ajvar ne dobije gustinu kakvu želite. Pred kraj dodajte začine po želji.

E, MOJE SRPKINJE! Zaledićete se kada saznate šta o nama misli svet i šta je osvanulo na stranom sajtu!

Za spremanje ajvara najpraktičnije su tegle sa poklopcima na navijanje. Prethodno oprane i osušene tegle i poklopce sterilizujte u pećnici – zagrejte je na 100 stepeni, a oprane i suve tegle i poklopce ostavite u pećnici 15-20 minuta. Nakon toga ih odmah napunite vrućim ajvarom, a na vrhu ostavite prazan prostor otprilike 1 centimetar.

U posebnoj posudi ugrejte još 2 decilitra ulja, pa svaku teglu ajvara prelijte vrelim uljem, toliko da prekrije ajvar i da nema vazduha koji može ući u smesu.

SREĆA I DRUGE MALE VAŽNE STVARI: Napravila je mužu suludu listu zahteva, a on ih se čvrsto pridržava

Poklopcima zatvorite tegle, pa ih zamotajte u stolnjak ili ćebe, stavite u kartonsku kutiju i ostavite da se postepeno ohlade. Nakon 24 sata ajvar možete spremiti na hladnom i tamnom mestu.

Ajvar se najčešće koristi kao namaz ili dodatak pečenom mesu, kobasicama, jelima s roštilja, a njime se mogu obogatiti i drugi umaci, variva i slično.

     

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: ordinacija.hr)