DOBRE VESTI: Spremite se za 7 toplih dana u oktobru! Stiže sunce, stiže Miholjsko leto… (INFO)

munja

Foto: pixabay /dnevne.rs

Još nekoliko dana možemo da očekujemo hladnije vreme, oblačno, i mestimično sa kišom

Ako vam raspoloženje zavisi od sunčevih zraka, onda za vas imamo lepu vest, jer je izvesno da nas i ove godine neće mimoići takozvano “bablje leto”, kada su dani duži, a temperature usred oktobra maltene letnje.

Još nekoliko dana možemo da očekujemo hladnije vreme, oblačno, mestimično sa kišom, a na jugu i jugozapadu sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom. Međutim, ne treba da očajavate, jer već posle toga dolaze dani sa temperaturom iznad proseka za ovo doba godine.

[adsenseyu4]

Sledeće sedmice biće tri, četiri topla dana, sa temperaturom iznad proseka. A posle toga, između 20. i 27. oktobra se takođe očekuje porast temperature. To je za ovaj period normalno i zove se “bablje leto” – rekao je za Telegraf meteorolog Nedeljko Todorović.

drvo

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Bablje leto je produženo vreme toplog i suvog vremena, i ono se javlja uglavnom odmah posle kalendarskog početka jeseni.

[adsenseyu1]

Ono se javlja od polovine septembra do polovine novembra, ali je najizvesnije da se desi u prvoj polovini oktobra, tačnije 7. oktobra. Ove godine će očekuje tada, nekada su to tri vezana dana, nekada bude i 5,6, a nekada 15 – rekao je Todorović.

Inače, “bablje leto” javlja se u većem delu Evrope, i postoji nekoliko teorija o njegovom poreklu. Prema “Velikoj sovjetskoj enciklopediji”, ovaj period je razdoblje “kada starice na suncu mogu još da zagreju svoje kosti”.

(Dnevne.rs / Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]