DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Izbori nisu razlog povećanja obolelih od korone, veći je rizik ulazak u gradski prevoz (INFO)

doktorka

Foto: Tanjug

– Izbori apsolutno nisu razlog povećanja broja obolelih od korona virusa – naglasila je epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević gostujući večeras na televiziji Pink.

– Sa aspekta bezbednosti za prenošenje kapljičnih infekcija preduzete su sve mere predostrožnosti i za dan izbora.

Odlazak na biračko mesto predstavlja manji rizik nego odlazak u gradski prevoz, a videlo se i da takva vrsta aktivnosti nije uticala na povećanje broja obolelih, jer smo gradski prevoz omogućili još pre mesec dana – objasnila je dr Kisić

ANA BRNABIĆ: Zbog korone uvodimo mere u Beogradu! (INFO)

Ona je naglasila da je povećanje obolelih ne samo u Srbiji, nego i u celoj Evropi, te da porast broja zaraženih ne može da se gleda na takav način.

– Poslednjih nedelja, meseci, samo o ovom virusu razmišljamo. Jako mi je bitno da su se taj dan poštovale sve mere prevencije kada je u pitanju prenošenje, ne samo korona virusa nego, svih kapljičnih infekcija.

Dovođenje u povezanost događaja koji bi sami usledili, kao što se svuda u svetu ponaša ovakav virus, ne može da bude zasnovano ni na kakvim dokazima – objasnila je dr Kisić.

Ona je istakla i da je jako bitno što je, kako je ocenila, država dobro i brzo reagovala na samom početku epidemije i obezbedila sva potrebna zaštitna sredstva, opremila bolnice i domove zdravlja, te nabavila respiratore koje u tom trenutku nisu mogli da imaju svi.

– Ogroman je trud uložen, žeo mi je što neki to ne mogu da prepoznaju, ali idemo dalje. Očekuju nas velike borbe kada je reč o ovom virusu – kazala je dr Kisić.Ona je, govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, rekla da je rano počelo da se priča o drugom talasu.

VIRUSOLOG ANA BANKO: Jedna stvar može sprečiti da dobijete koronu!

– Možemo o tome da počnemo kada se zaustavi prvi talas. Vratili smo se svakodnevnim životnim aktivnostima, kreću godišnji odmori, pa smo verovatno mislili da će i virus na godišnji odmor.

Činjenica je da virus nije nestao, on je uvek bio u cirkulaciji. Mi smo se nadali da će vremenske prilike uticati na njega, ali to se, nažalost, nije desilo – rekla je dr Kisić tepavčević. Još jednom je napomenula da je najbitnije da poštujemo epidemiološke mere kako se virus ne bi dalje širio.

– Pokazano je da opšte preventivne mere koje su nam na početku izgledale besmisleno kao što je udaljenost i nošenje maske, jeste u stvari nešto što spašava živote. Svi moramo tako da se ponašamo.

VUČIĆ: Zatvaramo NOĆNE KLUBOVE I STUDENTSKE DOMOVE, spremne KAZNE za kršenje mera! (FOTO)

Da poštujemo mere, virus ne bi imao više gde da se umnožava i da se prenosi, i za 14 dana, koliko traje inkubacioni prenos, to bi se završilo, što hipotetički gledano nije teško – naglasila je dr Kisić.

 

Dnevne.rs, Blic I.R.

Be the first to comment on "DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Izbori nisu razlog povećanja obolelih od korone, veći je rizik ulazak u gradski prevoz (INFO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*