DANAS JE TODOROVA SUBOTA: Ovo nikako ne smete da uradite nakon 17 časova, jer vas može stići TEŠKA SUDBINA (INFO)

Foto: jutjub/printskrin

Pravoslavni vernici ovu subotu obeležavaju kao Teodorovu (Todorova) subotu, jer je posvećena Svetom velikomučeniku Teodoru Tironu.

Srbi veruju da se u noći Todorove subote kreću povorke konja – demona, pokojnika, predaka, koji su tada veoma zli. Žene na današnji dan ne peru kosu, u kući se ne pali vatra.

Todorova subota, ponegde Todorica ili Hroma subota pada prve subote Vaskršnjeg posta. Posvećena je događaju u kome je učestvovao Sveti Todor Tironski.

Priča o Svetom Todoru kaže da kada je car Julijan Otpadnik naredio da se sva hrana na trgu poprska žrtvenom krvlju ne bi li tako ponizio hrišćane, Sveti Todor se obratio molbom gradskom episkopu Evdoksiju da ljudima naredi da jedu kuvanu pšenicu.

Prema običajima, hrišćani na taj dan kuvaju žito koje osvećuju u crkvi i tako proslavljaju Svetog Todora, koji je kasnije postao svetac i velikomučenik.

Veruje se da je Sveti Todor Tiron i zaštitnik stoke, a posebno konja, tako da se njegov dan proslavlja i kao Konjski dan.

TUGA Mama ne prestaje da vas voli, čak i kada umre: Zauvek ostaje vaš anđeo čuvar!

Srbi veruju da se u noći Todorove subote kreću povorke konja – demona, pokojnika, predaka, koji su tada veoma zli. Žene na Todorovu subotu ne smeju da peru kosu, u kući se ne sme paliti vatra.

U pojedinim delovima Srbije veruje se da molitvama Tironu možete da se izlečite od padavice.

 

Veruje se da se sa ovim praznikom proslavlja dolazak lepšeg godišnjeg doba, pa se u narodu kaže da je Sveti Todor otišao sa konjima da dovede leto.

(Dnevne.rs /D.S.Alo.rs/