DANAS JE SVETI LUKA: Danas ćemo saznati kakva nas zima čeka, a ovu jednu stvar nikako ne smete da radite… (OBIČAJI I VEROVANJA)

običaji

Foto: spc.rs

Danas je krsna slava mnogim domaćinima od Subotice do Prištine – Sveti Luka!

Pisac jednog od Hrstovih jevanđelja živeo je u 1. veku. Smatra se da je Jevanđelje po Luki – treće jevanđelje u Novom zavetu napisao oko 60. godine.

Ili tako bar misle vernici. Moderni tumači Biblije ne veruju da je Luka autor jevađelja, za koje većina smatra je napisano najranije između 80. i 90. godine nove ere.

Veruje se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Zbog ovoga se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Njegove mošti se čuvaju u Carigradu.

Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica. Sveti Luka je zaštitnik lekarske profesije i mnogih bolnica.

PROČITAJTE JOŠ: NEMA ŠTA NE LEČI: Ovo je najmoćniji prirodni lek koji uništava sve što smeta zdravom organizmu! (RECEPTI)

U Srbiji ovih dana koncima opasuju torove da vukovi ne dave stoku. Poznata je izreka: “Ide Luka, eto vuka”. Sa druge strane, i zima je tu, kuca na vrata. Kaže se: “Sveti Luka, sneg do kuka”. Zato se valja što pre pripremiti.

Međutim, crkva sutra obeležava još jednog sveca, istina mnogo novijeg datuma. Sveti Petar Cetinjski živeo je krajem 18. i početkom 19. veka u Crnoj Gori.

Godine 1784. postao je mitropolit i gospodar Crne Gore. Crkva pamti, a narod posebno slavi, njegovu pobedu nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji.

Život je posvetio borbi protiv neprijatelja i pomirenju zavađenih prelema u Crnoj Gori.

PROČITAJTE JOŠ: POTRESNE REČI EMIRA KUSTURICA: Naš mitropolit vratio je nadu narodu koji je stajao na ivici ambisa

Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru. Iako predstavnici dve različite epohe i Luka i Petar svojim delima zadužili su pravoslavlje. Zato je i crvenim slovom obeležen praznik u pravoslavnom kalendaru i ne valja se baviti teškim poslovima.

Danas nikako ne bi trebalo da budete preki i nervozni, da se upuštate u svađe i rasprave, jer je Sveti Luka bio blag i miran i uvek pomagao ljudima!

 

(Dnevne.rs/Stil.Kurir.rs/Izvor:Kurir)