DANAS JE PRAZNIK KOJI ŽENAMA DONOSI SREĆU: Dame, da li ste čule za BOGORODIČIN POJAS? Može da vam ispuni NAJVEĆU ŽELJU (INFO)

marija

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Reč je o prazniku posvećenom jednoj od hrišćanskih relikvija – pojasu, koji je po predanju pripadao majci Isusa Hrista – Bogorodici Mariji.

Reč je o prazniku posvećenom jednoj od hrišćanskih relikvija – pojasu, koji je po predanju pripadao majci Isusa Hrista – Bogorodici Mariji.

Pojas je isplela, navodno, od kamilje dlake sama Bogorodica, čuva se u svetogorskom manastiru Vatoped i predstavlja jedinu dragocenost sačuvanu iz života Hristove majke.

[adsenseyu5]

Priča kaže da je nakon Bogorodičine smrti, Sveti Toma u grobu pronašao samo pojas – sve što je od Majke Božije ostalo nakon njenog uspenja.

On ga je uzeo i čuvao ga kao relikviju do kraja života.

SAVREMENIM GROBLJEM ĆE ZAVLADATI NOVI TREND? Svašta smo videli kada su spomenici u pitanju, ALI OVO JE JEZIVO! (FOTO)

I sam pojas je imao zanimljivu istoriju – u prvim vekovima čuvan je u Jerusalimu, da bi u 4. veku bio prenet u Kapadokiju. Potom je stavljen u zlatni kovčeg i donet u Carigrad gde nije vađen sve do vremena Lava Mudrog.

Tada je, prema predanju, izlečio caricu oi kojoj tadašnji lekari nisu mogli da pronađu leka, a ona je u znak zahvalnosti Presvetoj Bogorodici zlatnim koncem izvezla ceo pojas koji je tako dobio svoj današnji izgled. Polaganje pojasa Presvete Bogorodice se kao zvaničan crkveni praznik proslavlja od sredine 12. veka.

[adsenseyu1]

U našim krajevima ovaj neobični praznik najviše poštuju žene i parovi koji ne mogu da imaju dece. Oni na današnji dan odlaze u crkve i manastire posvećene Bogorodici jer se veruje da će im molitve doneti potomstvo. Ima i onih koji ovaj praznik proslavljaju kao krsnu slavu.

OD TUGE SE RAZBOLELA I PREMINULA: Srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica je ceo život patila što nema dece, a ova tragedija je ZAUVEK DOTUKLA!

Pojas bio i kod kneza Lazara

Foto: Wikipedia

Bogorodičin pojas je uprkos starosti, premeštanjima i povremenim krađama ostao sačuvan sve do današnjih dana. Svetinja se više puta delila na delove i nalazila u raznim zemljama, za nju su ratovali i nosili je sa sobom u bitke kao garant pobede.

Pojas se nalazio u Carigradu sve do 12. veka kada je posle poraza cara Isaka od bugarskog cara Asama 1185. godine ukraden i prenesen u Bugarsku.

UŽAS NAD UŽASIMA: Spremili bebu za KREMACIJU, iznenada ono što su čuli, PROGANJA ih i danas!

U 14. veku sudbina Bogorodičinog pojasa preplela se sa sudbinom našeg naroda. Naime, relikvija je dospela u posed kneza Lazara koji ju je brižno čuvao.

Upravo je srpski vladar bio taj koji je pojas, zajedno sa komadom Časnog krsta, poklonio hilandarskom manastiru Vatoped.

[adsenseyu4]

(N. D. Dnevno.rs)

[adsenseyu2]