Da li znate šta se desi kada popijete šoljicu kafe na prazan želudac (INFO)

soljica

pixabay /dnevne.rs

Šoljica kafe na prazan želudac predstavlja pravi udar na vaše telo pa je pre nego što se prepustite uživanju u omiljenom napitku potrebno učiniti nekoliko detalja.
[adsenseyu6] —Je li kafa zdrava ili ne, pitanje je koje se neretko provlači, osobito među njenim vernim ljubiteljima. Naravno, ovaj mnogima omiljeni napitak nudi mnoge dobrobiti ljudskom telu, no na nekoliko detalja svakako treba paziti. Jedan od njih je i kada se kafa pije, odnosno pije li se na prazan želudac.

Dobra, ali i loša

Neosporivo je da kafa predstavlja značajan izvor antioksidansa i da joj je dokazana efikasnost u prevenciji nekih malignih bolesti, na primer karcinoma debelog creva.

Antioksidativna svojstva kafe rezultat su klorogenična kiseline koja se nalazi i u voću, složni su stručnjaci, ali uticaj kafe na ljudsko telo može biti i prilično negativan – ako pijete kafu na prazan želudac.

Šoljica čiste crne kafe na prazan želudac stimuliše izlučivanje hlorovodonične kiseline u probavni sistem, a to će vrlo brzo osetiti osobe koje su sklone gastritisu.

Pošteđeni nisu ni onu potpuno zdrava želuca jer se Hlorovodonična kiselina koristi za razgradnju hrane, a ponestane li je tokom dana, doći će do probavnih smetnji tokom većih obroka, a posebno će se teško razgrađuju proteini.

Problematični proteini

Proteini koji “zapnu” nerazgrađeni u telu mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme kao što je nadutost, iritacija ili upala creva, au najgorem slučaju i karcinoma creva.

Prema nizu sprovedenih istraživanja zaključeno je da kafu stoga treba piti sat vremena nakon buđenja, nakon što smo pojeli barem jednu krišku hleba.

Kafu ne treba piti netom nakon buđenja jer je tada nivo kortizola u telu vrlo visoka pa treba sačekati da se ta nivo snizi. Kortizol je odgovoran za kontrolu biološkog sata i podstiče budnost.

Zaključno, šoljica kafe na prazan želudac može izazvati gorušicu, nadimanje, pa čak i povraćanje.

soljica

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Ako ste baš tip osobe koji ne može da doručkuje, a potrebna mu je kafa – u kafu stavite barem malo mleka, što će je ublažiti.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Dnevno.hr)

[adsenseyu5]