DA LI SRBIJA NA JOVANJDAN TREBA DA SE VESELI? Ove MUKE su zadesile Srbe na dan VELIKOG SVETITELJA! (VIDEO)

svetski-rat

Foto-montaža: Arhivska fotografija, Wikimedia

Ovi događaji na dan kada Srbi proslavljaju jednu od najmasovniji krsnih slava obeležili su istoriju Srbije, evo i koji su to

Srpska pravoslavna crkva slavi danas jednu od najčešćih slava Svetog Jovana, međutim Srbi ovog svetitelja ne pamte baš po dobrom, jer osim proslave krsne slave u istoriji i nisu baš imali toliko razloga za slavlje, jer su baš na JOVANJDAN ostali bez svojih heroja – srpskih vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića, ali su na današnji dan i poslali predsednika Srbije u Hag. Dok se SKJ definitivo raspao!

[adsenseyu5]

Na dan kada mnogi Srbi slave svoju krsnu slavu – Svetog Jovana odigrali su se mnogi događaji koji su obeležili i dopunili istoriju Srbije!

Foto: Arhivska fotografija

Krenimo redom…

1921. godine umro je srpski vojvoda Živojin Mišić, jedan od najboljih srpskih vojskovođa, vojni pisac i profesor na Vojnoj akademiji. Kao komandant Prve armije (1914-15) komandovao je operacijama u Kolubarskoj bici, drugoj velikoj pobedi Srba nad austro-ugarskom vojskom (1914) u Prvom svetskom ratu.

[adsenseyu1]

Napisao je više vojnih dela, među kojima je najznačajnije “Strategija” (1907).

Foto: Wikipedia

1945. godine umro je srpski vojvoda Petar Bojović, učesnik u svim ratovima od 1876. do 1912, kada je unapređen u čin generala.Od 1915. bio je načelnik Generalštaba, a u septembru 1918. komandovao je srpskim snagama u proboju Solunskog fronta, posle čega je dobio čin vojvode.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

1990. godine u Beogradu je održan poslednji kongres Saveza komunista Jugoslavije (14. vanredni kongres SKJ). Zbog neslaganja u rešavanju ključnih problema jugoslovenske zajednice, slovenačka i hrvatska delegacija napustile su taj skup. To je bio kraj Saveza komunista Jugoslavije, a mnogi smatraju da je time počeo raspad SFRJ.

2003. godine bivši predsednik Srbije Milan Milutinović dobrovoljno se predao Tribunalu u Hagu, pred kojim je optužen za zločine na Kosovu tokom 1999. godine.

Foto: Profimedia/AFP

2008. godine u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji, lider DS Boris Tadić ponovo je izabran za šefa države.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

(D. Z. /Telegraf.rs)