DA LI JE OVO NAJTUŽNIJA FOTOGRAFIJA GLAVNOG GRADA SRBIJE? Malena devojčica sama na Terazijama sa gitarom i PORUKOM

prosi

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Jedna fotografija zabeležena u samom srcu Beograda neverovatnom brzinom se širi društvenim mrežama.

To je jedna od onih koja u nama istovremeno budi bes, tugu i očaj, slama srce i ledi krv u žilama.

“Beograd 29.9.2018… Terazije… Beograd…”, stoji kratko u opisu fotografije koja je postavljena na Tviteru.Beograđani koji su se proteklih dana prošetali Terazijama nisu mogli, a da ne uoče malenu devojčicu predškolskog uzrasta, ne stariju od pet godina, sa dečjom gitarom u rukama, koja svirajući žiteljima prestonice prikuplja novac u kartonsku kutiju.

U sceni koja ledi krv u žilama glavni akter je pristojno obučena curica uredno očešljane zlatne kose, koja ispred jednog butika sa tužnim pogledom svira svoj mali žičani instrument. Ispred nje je postavljena kartonska kutija na koju je naslonjen natpis: “Skupljam za hranu”.

Ostavljena na milost i nemilost ulicama dvomilionskog grada bez ičijeg nadzora, ova curica vodi najtežu životnu bitku, onu u kojoj teško pobeđuju i oni daleko stariji.

Iako korišćenje dece u svrhu prosjačenja nije neuobičajeno na prestoničkim ulicama, nemoguće je ne zapitati se ko je ovako malo dete pustio samo na ulicu, ko su roditelji koji svoju ćerku koriste kao vid zarade i kakva je to sudbina porodice koja je svoje dete umesto na igralište, šalje da svira na ulici.

Takođe, ne treba zaboraviti da je ovakva radnja strogo kažnjiva zakonom, a još strože njeno organizovanje. Naime, svako ko organizuje prosjačenje ili za to koristi maloletne osobe mogao bi da dobije zatvorsku kaznu do 60 dana. U isto vreme, zakonom je zabranjeno i ostavljanje ovako male dece bez nadzora.

Slučaj prijavljen Gradskom centru za socijalni rad

Redakcija “Blica” je stupila u kontakt sa Gradskim centrom za socijalni rad pokušavajući da nešto više sazna o ovoj devojčici i ujedno podnoseći prijavu o slučaju. Iako odgovori nisu stigli do zaključenja ovog teksta, socijalni radnici su obećali da će u međuvremenu izaći na teren i pozabaviti se ovom devojčicom.

Glavaš: “Najstrože osuđujem zloupotrebu dece”

Vršilac dužnosti sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš rekao je da je upoznat sa ovim slučajem.

– Najstrože moguće ovakve stvari treba sankcionisati, iako je činjenica da je sve više zloupotrebe dece na ulici, posebno socijalno osetljivih grupa. Intenzivno se radi sa Komunalnom policijom i Centrom za socijalni rad, ali najpre sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu koji velike napore ulažu da se ovakve stvari rešavaju – rekao je Glavaš.

(Dnevne.rs /Izvor: J. Aleksić, Blic)