ČUDOTVORNA BILJKA: Često je gazimo nesvesni da leči od plućnih bolesti, preko čira na želucu do zanoktica! (RECEPTI)

biljka

Foto: wikimedia.org

Dok šetamo livadama, proplancima ii šumama, uglavnom ne vodimo mnogo računa po čemu gazimo iako nam pod nogama, između ostalog, ostaje i bokvica, biljka izuzetnih lekovitih svojstava.

Bokvica ili bokvica je višegodišnja zeljasta biljka, širokih jajastih listova koji su smešteni pri dnu uspravne stabljike. Cveta od juna do avgusta, a ima je pored puteva, na pašnjacima, livadama, u šumama …

Razlikujemo tri vrste bokvice – žensku širokolista, mušku uskolista i srednju. List ove lekovite biljke sadrži oko četiri odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida, dok u semenu bokvice ima sluzi, masnog ulja, belančevina i šećera.

Iako sva tri tipa bokvice imaju isti hemijski sastav, u narodu se najviše ceni i najčešće upotrebljava ženska bokvica.

[adsenseyu4]

Ona predstavlja idealno prirodno sredstvo za prvu pomoć u slučaju svih vrsta rana i povreda. Ispitivanjem je utvrđeno da žene bokvica ima izrazita antibakterijska svojstva, tako da je ovo tradicionalno verovanje dobilo i naučnu potvrdu.

ŠTA LEČI?

Bokvica ili bokvica je sjajan lek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze.

Osim toga, ova lekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit

Bokvica je dobar lek za lečenje svih vrsta rana, ogrebotina, posekotina, uboda osa, ujeda …

Ako stavite list bokvice u cipele, izlječićete žuljeve, au fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

Provjeren recept

Za bolje varenje i čir na želucu

Ovim se sigurno lijeci čir na želucu i dvanestopalacnom crevu. Isprobano mnogo puta. Bokvica (plantago major) je izuzetno lekovita biljka. Samljevena se lakše vari i ispušta sve sokove koji su od koristi za organizam.

[adsenseyu1]

Sastojci za jednu osobu:

– 300glistova bokvice
– 1kglivadskog meda

Potrebno vreme za pripremu ovog leka je oko 30 minuta.

1. Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuše. Samljeti ih na mlinu za meso.
2. Pomešati sa livadskim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noći.
3. Savet:
Potrebno je samleti listove pa koliko se zapreminski dobije mase toliko meda dodati. Nekada je to manje, a nekada vise od kilograma. Birajte mlađe listove.
Dobije se oko 2 tegle od 680ml mešavine.

4. Lekovitost biljke:

Može se koristiti za lečenje: čireva, kašlja, zarastanje rana …
Kada su rane u pitanju, moja je preporuka, naročito dijabeticarima da je pospu kurkumom u prahu i umotaju zavojem.

[adsenseyu1]

5. Rukovanje:

Uzimati jednu jelovna kašiku ujutru pre jela dok se ne pojede sva količina. Držati u frižideru.

Ako je bas potrebno ponoviti postupak ali u jesen.

Sprecite nastanak čira tako, sto ce te ujutru, Nastin, popiti 2dl vode.

Uzroci:

Čir na želucu (ulcus ventriculi) je oštećenje sluzokože želuca pretežno na izlazu iz želuca iu gornjoj trećini, koje prodire duboko u zid želuca. Ukoliko se zid probije, tada sokovi koji regulišu varenje i sadržaj želuca prodiru u trbušnu šupljinu i mogu dodatno prouzrokovati upalu trbušne maramice.

Ukoliko čir probije krvni sud, dolazi do krvarenja u želucu. Tada je neophodna lekarska pomoć. Moguće je da se u želucu napravi istovremeno više čireva. Tipičan znak postojanja čira na želucu je pritisak koji se javlja u želucu nakon uzimanja hrane.

Ukoliko se čir na želucu često pojavljuje, postoji opasnost od oboljevanja od raka na želucu.

Čir na želucu prouzrokuju različiti faktori: psihosocijalni stres, preterano lučenje kiseline u želucu, poremećaj krvotoka, različiti lekovi (kortizon, neki lekovi protiv reume i za krvotok). Rizik od oboljenja je veći kod pušača kao i kod osoba koje rade u smenama iu pojedinim strukama (na primer u transportu, trgovini, hemijskoj industriji).

[adsenseyu2]

Ubrzan tempo našeg modernog sveta i nezdrav način života podstiču stvaranje čireva na želucu.Ukoliko sok od bokvice, ali bez meda, koristite kao oblogu, rijesicu se i glavobolje.

Obloga za rane

Poparite sveže listove bokvice, pa ih stavite na ranu. One će brzo zaceliti, a čirevi sazreti i nestati.

Lek za ubode insekata

Ako vas ubode pčela, osa ili komarac, mesto uboda prekrijte vatom ili krpicom dobro natopljenom u svež sok od bokvice.
Kod bolova u uhu

U uho nakapajte nekoliko kapi svežeg soka od bokvice i bol će proći.

Protiv zanoktica

Izgnječite nekoliko listova bokvice i stavite ih na Zagnojena nokat. Već drugog dana rezultati će biti iznenađujuće dobri.

(Dnevne.rs /narodnamediciina.blogspot.com)

1 Comment on "ČUDOTVORNA BILJKA: Često je gazimo nesvesni da leči od plućnih bolesti, preko čira na želucu do zanoktica! (RECEPTI)"

  1. Meni Fazlic | 9. јула 2015. at 09:55 |

    Hvala za savjete i sirok spektar upotrebe i ja je imam u basci u Australiji jako sam zadovoljna upotrebljavam za posjekotine za razne rane i prezadovoljna sam.Stavljam sa nanom friskom u caj jer sam cula ranije da je dobra za bronhije

Comments are closed.