ČUDOTVORAC: Vernici danas slave SVECA, koji je lečio manijaštvo i ludilo!

ispovednik

Foto: crkvenikalendar.com

Sveti prepodobni Teofan dobio je veliku blagodat i dar da čini mnoga čuda i izlečenja, i tako je mogao lečiti ljude od manijaštva i od ludila

Pravoslavni vernici danas obeležavaju dan svetog prepodobnog Teofana Ispovednika. Zvali su ga još i Sigrijanin, zbog mesta Sigrije u kome je rođen. Imao je ogromno bogatsvo, koje je za njega postalo lažni sjaj kada je spoznao Hristovu veru.

Nije želeo da se oženi, ali je bio primoran na to. Pošto je sklopio brak, dogovorio se sa svojom ženom, da žive kao da su brat i sestra.

Kada su mu umrli roditelji, odlučio je da ode u manastir. Od nekadašnjeg bogataša i veleposednika, u manastiru je bio niko i ništa, pošto je razdelio sva svoja blaga.

[adsenseyu1]

Ljudi su se divili i čudili ovakvoj promeni. Postao je čuven zbog svoje silne vere, uzdržljivosti i mudrosti. Upravo zbog toga su ga i pozvali na VII Vaseljenski sabor, koji se održava u Nikeji.

IKONE

Foto: hilandar

Zadobio je veliku blagodat od boga, pa je imao dar čudotvorstva. Lečio je mnoge bolesti, imao je i isceliteljske moći, pa je tako lečio ljude od manijaštva i ludila.

Kada se on razboleo, nije želeo da se moli za svoje ozdravljenje, već je svoje muke i bolove trpeo.

U to vreme počelo je  ponovno ikonoboračko gonjenje, od strane zlog cara Lava Jermenina.  Sveti Teofan je bio odveden u Carigrad, gde su ga bacili u tamnicu. Tu su ga dve godine mučili i ponižavali, a onda ga je car poslao na ostrvo Samotrak na zatočenje.

Nakon 23 dana, ovaj svetitelj je preminuo i primio večni venac slave Hristove.

[adsenseyu1]

(Telegraf.rs)