ČUDO O KOME SVI PRIČAJU: Devojku obuzeli demoni, a onda su je odveli u manastir Ostrog

čudo

Foto: wikipedia

Kada posetite Ostrog, čućete ljude koji govore “Idemo kod sveca”.

Računa se, kao da je sveti Vasilije živ, u stvari, veruje se da njegov duh obitava u manastiru, a da Božje čudo pokreće i njegovo telo. Jedno svedočenje o tome preneo je vernicima 11. novembra umirovljeni vladika Atanasije, govoreći o devojci koju je zaposeo bes, a sveštenstvo je spas zatražilo od Svetog Vasilija.

Za nesrećnicu su bližnji pomoć najpre potražili u hercegovačkom manastiru Žitomislić.“Pričali su mi oci, ovde, Ostroški, da su doveli jednu devojku opsednutu besom iz našeg sela Žitomislića. Čitali su oci u manastiru Žitomisliću molitve, pa me zove iguman Danilo šta da radimo?

Vodite ga, reko, svecu”, započinje umirovljeni vladika Atanasije pred vernicima, i to pre samo 4 dana.

Snimak njegove ispovesti o devojci je okačen na Jutjub, a mi vam prenosimo njegove reči.

Odupirala se, nastavlja on, a đavo progovara iz nje: “Neću ja tamo, tamo će mene zaklati!”Ali su došli. Doveli su je ovde, ona se naslonila na kovčeg i plakala, plakala dugo i onda su je sveli dole da se odmori.Kada su sišli dole, beše naroda ispod stepenica, jedna žena poviče: “Ko je kadio? Sve miriše na tamjan!”

Očigledno je da je sveti Vasilije – prenosi ovo svedočenje vladika.Devojka je, prema priči vladike Atanasija, počela da povraća.

“Što kaže narod, da creva povrati. Kad se smirila vrate je, prenoći ovde i vrati se potpuno zdrava u Žitomislić i udala se posle nekog vremena.

Eto, tako Bog deluje kroz svoje čudotvorce, to je prisustvo božje. Vera jeste prisustvo božje u nama i ne može zlo đavolje u svetu nadvladati Boga, ne može ni u nama nadvladati, jer je Bog jači od njega”, govorio je.

manastir

Foto: Dnevne.rs pixabay

Kako kaže nije prvi put da su ga pobožni ljudi viđali “da siđe sam da kadi”.

“Zato su njegove cipele hodane, vidi se da su đonovi išli i viđen je nekad da siđe on da kadi dole. Znači živ je, živoprisutan”, svedoči vladika Atanasije.

 

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)