Centar za kontrolu bolesti obaveštava! Osim respiratornih, i ova 3 simptoma otkrivaju korona virus (INFO)

lice

Foto ilustacija: Dnevne.rs /pixabay

Bilo bi pametno uzeti u obzir da su i ovo simptomi infekcije korona virusom, iako nemate drugih simptoma, upozorava doktor

Uobičajeni simptomi korona virusa su otprilike ono što biste očekivali ako imate respiratornih problema: temperatura, kašalj, umor i bol u mišićima.

Ali, prema pisanju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, mnogi bolesnici iskusili su i gastroenterološke probleme poput mučnine, povraćanja i proliva, nekad čak i pre pojave respiratornih simptoma.

NOVA POMOĆ DRŽAVE: Nakon tri minimalca i 100 evra razmatra se dodatni PAKET MERA

“COVID-19 se može javljati u raznim oblicima. Imao sam pacijente koji su povraćali i imali proliv, ali nisu imali temperaturu”, pojašnjava dr Jorge Vunas.

Da je povraćanje simptom infekcije, povezalo se pre nekoliko meseci kada je svoje simptome podelila na društvenim mrežama jedna devojka i rekla da se uz sve poznate simptome u kasnijoj fazi bolesti javilo i konstanto povraćanje uz nesanicu i potpuni gubitak apetita.

I novinarka Ebigejl Tartelin je svoje simptome detaljno opisala:

“Evo šta se dogodilo meni: Prvog jutra sam se probudila i osetila bol u grlu i javile su se probavne smetnje. Dane sam zbog povraćanja provodila u kupatilu, žaleći samu sebe. Nakon par dana se razvio kašalj, bol u mišićima i plućima”.

Veliki broj pacijenata ima simptome probavnih smetnji

JOŠ JEDNA POŠAST: Buknuo novi VIRUS u Srbiji

Naučnici su takođe povezali da pomenuti simptomi mogu da nastanu kao posledica infekcije korona virusom, uz respiratorne simptome.

Jedna od prvih studija je sprovedena u Kini gde su autori od 652 pacijenta primljenih u bolnice kod oko 10 % pacijenata zabeležili i simptome poput proliva, mučnine i povraćanja.

U drugoj studiji navodi se oko 15 odsto takvih simptoma kod odraslih, ali i da se češće javlja kod dece koja su zaražena i to u procentu do 66 odsto.

U nekim  slučajevima gastroenterološki problemi su bili i jedini simptomi bolesti.

Prema pisanju magazina The American Journal of Gastroenterology kod 50 % hospitalizovanih pacijenata u provinciji Hubei u Kini, u aprilu, njih 28 je imalo probavne tegobe, a 6 nije imalo respiratornih simptoma.

Dok stručnjaci nisu potpuno sigurni zašto ovaj virus uzrokuje povraćanje, navode da je moguće da se radi o molekulima koje virus napada (ACE2), a ne nalaze se samo u plućima već i u probavnom traktu.Sva pomenuta istraživanja i dokazi ukazuju kako povraćanje i mučnina ne biste smeli da se ignorišu dok traje pandemija.

“Bilo bi pametno uzeti u obzir da su i ovo simptomi infekcije korona virusom, iako nemate drugih simptoma“, navodi dr Vurnas, i u tom slučaju je važno otići na testiranje.

Ako ste primetili ove simptome i otišli na testiranje, pametno bi bilo ostati kod kuće u međuvremenu i pratiti simptome. Takođe pazite na unos tečnosti, hrane i dovoljno sna.

 

Dnevne.rs, Kurir