BRITANSKI MEDIJI: “Zbog stava o vakcini Novaku preti krah karijere i gubitak prvog mesta” (INFO)

tenis

Foto: Tanjug

Protivljenje vakcinisanju moglo bi da se ispreči povratku Novaka Đokovića na teniske terena posle pandemije koronavirusa, prenose britanski mediji.

Đoković je izneo negativan stav o obaveznom vakcinisanju protiv Covid-19 kao uslovu da se nastupa na teniskim turnirima.

– Nisam za vakcinaciju i ne želim da me neko primorava da dobijem vakcinu da bih mogao da putujem.

Ako to bude pravilo i zakon šta će onda da bude? Ja sam taj koji će odlučiti da li ću ili neću da se podvrgnem tome.

Imam svoje razmišljanje, a da li će se promeniti u nekom trenutku ne znam. Hipotetički, da se nastavi sezona u julu, avgustu ili septembru, mada nisu velike šanse, koliko sam razumeo odmah posle ukidanja strogog karantina će postojati zahtev za obaveznu vakcinu, koje još nema – rekao je Đoković

Epidemiolog u penziji, dr Radmilo Petrović: “Ne znam zašto se plaše da građanima kažu jednu stvar o korona virusu” (INFO)

Vakcina za putovanje se često dobija protiv malarije, žute groznice ili prilikom puta u određene delove sveta.

Još uvek se radi na vakcini protiv koronavirusa, a za sportiste je vrlo važno da budu upoznati sa implikacijama koje izaziva, uticaju na formu te anti-doping pravila.

Međutim, u svetu tenisa polako raste pritisak da se igrači vakcinišu pre nastavka sezone. Za to se prošlog meseca javno založila bivša svetska broj 1 Ameli Morezmo

“Nema vakcine – nema tenisa” – napisala je Morezmo na Tviteru

Stručnjaci međutim najavljuju prvu pouzdanu vakcinu tek za godinu dana, pa bi to prema stavu Morezmo značilo ni da nema tenisa još najmanje godinu dana.

Vodeća tela su suspendovala sva takmičenja do 13. jula, Vimbldon je otkazan prvi put od Drugog svetskog rata, dok će se Rolan Garos održati posle US opena krajem septembra. Đoković je trenutno prvi na ATP listi zahvaljujući osvajanju Australijan opena na startu sezone. Ima 370 bodova više od Rafaela Nadala.

 

(Dnevne.rs, Alo,I.S.)