BRISEL SPREMA ODGOVOR VUČIĆU: Ćutanje Eu na veličanje nacizma i terorizma u Hrvatskoj konačno je prekinuto (INFO)

zastva

Foto: dnevne.rs/ pixabay

Posle pisma srpskog premijera vodećim ljudima Evropske unije, čeka se njihova reakcija na buđenje ustaštva u Hrvatskoj. Dačić: Nećemo u EU ako je uslov da budemo kao Hrvatska

VIŠEDNEVNO ćutanje Eu na veličanje nacizma i terorizma u Hrvatskoj konačno je prekinuto juče, nakon pisma premijera Aleksandra Vučića u kojem vodeće ljude u Briselu upozorava na poslednje događaje u našem komšiluku i otvorenu antisrpsku politiku koja se vodi u Zagrebu.

[adsenseyu6]

Kako je za “Novosti” potvrdila Maja Kocijančič, portparol evropske šefice diplomatije Federike Mogerini, pismo je stiglo u Brisel i Evropska komisija će na njega odgovoriti:

– Pokrenute teme tiču se nekih od osnovnih principa EU oko kojih se ne pregovara, i za koje se od zemalja članica i onih koji teže da se pridruže, očekuje da ih se pridržavaju – navela je Kocijančičeva za “Novosti”.

Ona poručuje da se u Briselu očekuje da svi poštuju svoje obaveze i dodaje da je proces pristupanja zemalja Zapadnog Balkana (uključujući i državu koja je sada član), zasnovan na pomirenju, dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

U međuvremenu, Hrvatska nastavlja sa provokacijama.

Na poziv Beograda da ukloni sramni spomenik teroristi Miru Barešiću, osuđenom ubici jugoslovenskog ambasadora u Stokholmu Vladimira Rolovića, a čijem otkrivanju su prisustvovala dvojica ministara hrvatske vlade, Zagreb je juče odgovorio novim napadima. Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač optužio je premijera Vučića da “pismima upućenim zvaničnicima EU o odnosima sa Hrvatskom želi da izazove nered i cirkus”:

HTELI DA POVUKU AMBASADORA
Prema nezvaničnim saznanjima “Novosti”, u vrhu hrvatske vlasti razmišljali su čak i o povlačenju ambasadora iz Srbije. Kako navode naši dobro obavešteni izvori, od te opcije se odustalo, ali će Zagreb i dalje “pažljivo pratiti kako se odvijaju odnosi sa Beogradom”.

– Poručujem im da se smire i počnu normalno i racionalno da komuniciraju sa zvaničnim Zagrebom. Pominju spomenik Barešiću, a i Vučić je inicirao podizanje spomenika Gavrilu Principu, koji je finansirao i Dodik iz RS.

Odmah je usledio oštar odgovor srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koji je Kovačevo obraćanje ocenio kao “traktat mržnje prema Srbiji, Srbima i premijeru Vučiću”.

Umesto odgovara na pitanja u vezi sa rehabilitacijom Stepinca, ukidanjem presude Glavašu, događajima u Srbu i spomeniku teroristi, dobili smo upoređivanje Barešića sa Principom. Kovač kaže “Hrvatska je EU”

-. Evo, ja mu kažem, ako je uslov za naš ulazak u EU da budemo kao Hrvatska, ne želimo u takvu Evropu.

Dačić je upitao i dokle će EU da bude gluvonema i poručuje da zabrinutost Beograda nije rezultat želje da se destabilizuju odnosi sa Hrvatskom.

U ponedeljak uveče desio se još jedan incident koji su izazvali hrvatski veterani u selu Mor Polača. Oni su uz nacionalističke parole prekinuli crkveno-narodni skup povodom postavljanja krsta na mestu gde bi trebalo da bude izgrađena crkva.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Izvor: D. M. – D. R. Đ, Novosti)