Biće zima sa mnogo snega: Prognoza po metodu Koljčickog za januar i februar!

vreme
Radivoje Komazec, poznatiji kao sivački Koljčicki, kaže da ćemo imati zimu sa više kiše i snega i znatno hladnijih perioda od prethodne godine

SIVAC – Pred nama je zima sa nešto više hladnijih perioda i više padavina u odnosu na prošlu.
Ovakvu vremensku prognozu za Kurir najavljuje Radivoje Komazec, poljoprivredni tehničar iz Sivca, poznatiji kao sivački Koljčicki, koji se više od deceniju, jedini u Srbiji, bavi dugoročnom prognozom po uzoru na čuvenog ruskog prognostičara Borisa Koljčickog.

Januar hladan i snežan

– Januar će početi snežnim padavinama. Najniža jutarnja temperatura ići će do minus osam stepeni, dok dnevne neće prelaziti nulti podeok. Blago otopljenje očekuje se oko Božića, i trajaće do 19. U tom periodu padaće kiša. Manje zahlađenje očekuje se 24. prvog meseca u godini, i to sa prolaznim snegom – navodi Komazec i objašnjava da se njegova prognoza odnosi na severni deo i delimično centralni deo Srbije jer u tom delu beleži promene po kojima radi prognozu.

[adsenseyu4]

Prema njegovim rečima, hladni period, koji počinje krajem januara, zadržaće se do prve polovine februara, kad nas ponovo očekuje toplije vreme sa temperaturama oko 11 stepeni iznad nule.

Februar i mart uobičajeni

– Početkom februara najniže dnevne temperature biće oko minus četiri, a najviše dnevne do plus šest stepeni. Snežne padavine očekujem 3. februara. Sredinom meseca dolazi do porasta temperature do plus 11 C. Od 21. dolazi do zahlađenja sa snegom. Jutarnje temperature biće oko minus tri stepena, dok najviša dnevna neće prelaziti plus šest stepeni – najavljuje sagovornik Kurira.

Komazec navodi da će se hladan period zadržati i u prvoj polovini marta, kao i da nas topliji period sa temperaturama i preko plus 12 stepeni Celzijusa očekuje posle 15. marta. U martu nas očekuje period sa kišama, koji će trajati oko pet dana.

Radivoje KomazecRadivoje Komazec

Princip rada
OD KATOLIČKOG DO PRAVOSLAVNOG BOŽIĆA

Komazec objašnjava da prognozu određuje prateći temperature i vlažnost vazduha od katoličkog do pravoslavnog Božića, to jest od 25. decembra do 6. januara.
– Svaki dan predstavlja jedan mesec, a svakih 48 minuta jedan dan. U tom periodu neprestano merim temperaturu i vlažnost vazduha, pa ih poredim sa šemom koju sam napravio. Na osnovu tih statističkih podataka određujem prognozu – objasnio je Komazec i dodao da se za prognozu najviše interesuju ljudi iz njegovog okruženja, a ponajviše poljoprivrednici i stočari.

[adsenseyu4]

Činjenice
NARODNA VEROVANJA

Komazec nam otkriva i da se mnogo puta osvrne i na narodna verovanja:

Bogojavljenje
– pada kiša – moguće su poplave u proleće;
– hladno – kišna godina;
– toplo – biće sušna godina

Sveti Trifun
– hladno – sušna godina
– kiša ili sneg – rodna godina

Preobraženje
– sunčano i vedro – slaba letina

Krstovdan
– sitna kiša – blaga zima

Vavedenje
– kiša – rodna godina
– jak vetar – ništa od letine

Mitrovdan
– sunčano – jaka zima
– sneg – zima s mnogo snežnih padavina

(Kurir)