BEZ DLAKE NA JEZIKU: Nikola Jokić objasnio Amerikancima kako je živeo pod bombama i šta ga čeka u Somboru (INFO)

jokic

Foto: Tanjug/AP

Kako se iz potpunog mraka stiže među najsjajnije zvezde, koliko je kilometara potrebno da se preleti, i kilograma skine s leđa, nejakih a opet snažnih da ponesu slavu koja je predodređena, sve to je Nikola Jokić objasnio Amerikancima.

I kako se osećao kad mu je brat prekinuo san da bi ga obavestio da ga “tamo daleko” čeka ispunjenje snova, i kako je došao do NBA kao “mali” igrač, i gde će kada je bude napuštao kao – nema sumnje – veliki as (verovatno ne Denvera). I kako mu je bilo kad su njegovu Srbiju bombama zasipale članice NATO-a.

U to vreme, besomučnog bombardovanja 1999, Nikola je imao tek četiri godine.

[adsenseyu4]

– Sećam se sirena, skloništa, uvek isključenog svetla – pričao je Jokić za američki “Bličer riport” (Bleacher report). – Praktično smo živeli u mraku. Čak i u devet ujutro sve je bilo isključeno.

Prethodno, na početku decenije u kojoj je Nikola došao na svet, u krvavom ratu se raspala SFR Jugoslavija. Država koja je dala NBA ligi Vlada Divca, Dražena Petrovića, Tonija Kukoča, Predraga Stojakovića… Sa prostora te nekad velike države i dan-danas na američkim parketima umeće pokazuju mnogi majstori.

Jokić i Novicki

Foto: Tanjug/AP

– Većina momaka koji su sada u NBA i ne sećaju se rata – istakao je Jokić. – Da li se mrzimo? Ne. Igrači ne mrze jedni druge. Nisam siguran da čak i zemlje mrze jedne druge. To je bio rat. Ništa između ljudi.

Da mladi Srbin pravo govori potvrdio je Jusuf Nurkić, Bosanac s kojim je donedavno delio svlačionicu Nagetsa.

[adsenseyu1]

– Bavljenje sportom je lepo, jer nema religije, nema ništa. Tu je bitno: ko je bolji – rekao je Nurkić, koga je Denver trejdovao u Portland.

Nikola Jokić je na putu da bude najbolji, naš najbolji igrač svih vremena u NBA. Najbolji s prostora bivše velike Jugoslavije! A kad okači patike o klin nema dilemu gde će…

Nikolina braća Nemanja i Strahinja

Foto: youtubeNikolina braća Nemanja i Strahinja

– Imam veću nostalgiju od braće i želim da idem kući. Ja sam treće dete, pa sam malo bliži roditeljima – rekao je Nikola u svom, šaljivom stilu, a onda nastavio. – U Somboru imamo glavnu ulicu, koju prepešačimo za tri minuta, imamo kanal, prirodu, mir izvan grada, najbolji sladoled… Kad završim karijeru, vratiću se tamo.

Dotad, u denverskom stanu braća Jokić će igrati basket (zakucavanje zabranjeno), a kad sneg otopi Nikola će da raspali roštilj. I rastereti devojku Nataliju kuvanja.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor: B. O., Blic)

[adsenseyu2]