“AUSTRIJA JE BILA IMPERIJA, A SAD JE VELIČINE MARAMICE” Bečki kardinal: Rat protiv Srbije TRAGIČAN POTEZ i početak užasa 20. veka (FOTO)

kardinali

FOTO: MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE / PROMO

Odluka da se krene u rat protiv Srbije u avgustu 1914. godine bila je najtragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa, i početak velike katastrofe 20. veka.

Sovjetski komunizam i nacional-socijalizam bili su otrovano voće tog čina. Mi ne možemo da vratimo istoriju, ali možemo da se trudimo da naučimo nešto iz istorije – kazao je bečki kardinal Kristof Šenborn povodom 100. godišnjice završetka Velikog rata.

On je bio glavni gost trodnevnog obeležavanja 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata u organizaciji Nadbiskupije beogradske.

– Sećanje je jedno od ključnih zadataka čoveka. Dakle: “Nemoj da zaboraviš”. Istoriju moramo uvek iznova čitati i posmatrati. Nije lako za Austriju da se suoči sa istorijom Prvog svetskog rata. Austrija je bila imperija, a sada je veličine jedne “maramice” – istakao je on.

Šenborn ističe da je za njega lekcija tog vremena ono što je na konferenciji za novinare posle mise u crkvi Uznesenja Blažene Device Marije rekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručivši da je “bolje sto godina pregovarati nego rat započeti”.

– Ja sam dodao na to: nadam se ne 100 godina – napomenuo je on.

Citirajo je rečenicu novinara Karla Krausa da “Austrija ima veliku budućnost koja leži iza nje”.

– Ovaj moj put za Beograd za mene je na neki način i čin reparacije – rekao je Šenborn za Danas. Tokom posete Beogradu, prošlog vikenda, Šenborn je razgovarao sa ministrom Ivicom Dačićem i patrijarhom srpskim Irinejem.

Povodom izjave Ivice Dačića da je za Srbiju saradnja sa Svetom stolicom važnija od problema sa “Katoličkom crkvom u Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata”, iako bi se sa njom malo ko u Srbiji složio, i da li ona predstavlja ohrabrenje za Vatikan, jednostavno je odgovorio:

– Sve što mogu da kažem o tome jeste u suštini da se papa Franja i uopšte Katolička crkva jako zalažu za dobre odnose sa Srbijom i SPC.

MAKRONE IZVINI SE SRPSKOM NARODU: Pismo ovog čoveka DIGLO JE FRANCUSKU NA NOGE!

Ukrajinsko pitanje

Pošto je Rimokatolička crkva pod stalnom sumnjom zbog prozelitizma na prostoru Ukrajine i optužuju je da je jedan od uzroka ukrajinskog problema, Šenborn se osvrnuo i na ovu problematiku, kao teren sporenja Carigradske i Ruske patrijaršije oko jurisdikcije.

– Dve stvari hoću kratko da kažem. Jako mi je žao zbog tog konflikta unutar pravoslavlja i molim se za to da se uskoro nađe dobro i bratsko rešenje tog pitanja – naveo je Šenborn.

– Svakako hoću da istaknem i da Grko-katolička crkva sigurno nije uzrok konflikta u Ukrajini. Oni su sasvim jasno rekli da je njihov cilj bratski suživot svih hrišćana – dodao je on.

Kristof Šenborn je predsednik Austrijske biskupske konferencije i član više kongregacija Rimokatoličke crkve – za doktrinu vere, orijentalne crkve i katoličko obrazovanje, papskih veća za kulturu, za unapređenje nove evangelizacije i Papske komisije za kulturno nasleđe.

(Dnevne.rs /Danas /Blic/Izvor: tanjug)