AMERIČKI ANALITIČAR NAM SAVETUJE: Srbi, ne klečite u Briselu, okrenite se Rusiji jer su EU i SAD u bankrotu (INFO)

politikolog-analiticar

Foto: Sputnik/RT

Dvojica poznatih svetskih analitičara Danijel Server i Vilijam Engdal su u razgovoru za list „Blic“ iznela suprotstavljene stavove po pitanju ulaska Srbije u EU. Dok se Server drži svoje mantre da Srbija treba da se odrekne Kosova i Rusije, Engdal smatra da je EU tehnokratska fašistička tvorevina.

– Pogledajte iskustvo Hrvatske u EU. Evropska unija je stvorena kako bi se uništio koncept nacionalne države i različitosti, i zamenio se tehnokratskim fašizmom, a tu reč koristim vrlo oprezno i precizno. Šta građani Srbije veruju da će im EU dati? Prijem u zajednicu nacija? – pita se Engdal.

– Zapadne zemlje su u bankrotu, a tu mislim i na SAD i na EU. Srbija ima dugu i ponosnu istoriju. Nemojte ići u Brisel kao prosjaci, da molite za nešto.

[adsenseyu4]

Vaša budućnost je u dobrim trgovinskim sporazumima: da li sa Rusijom, Kinom, Nemačkom, Engleskom…to nije bitno. Činjenica je da EU ima tendenciju da u potpunosti kontroliše vašu budućnost, zbog čega ćete prekinuti sve veze sa Rusijom – smatra Engdal.

S druge strane, Server ima drugačije viđenje stvari.

– Mnoge evropske zemlje hoće dobar odnos s Rusijom. I Vašington to želi. Postalo je jako teško sedeti na dve stolice samo zbog toga što je Rusija obnovila agresivnu politiku, naročito u svom regionu. Ponašanje Moskve u Ukrajini je neprihvatljivo i izazvalo je snažnu ali ujedno mirnu reakciju NATO-a. Taj potez Rusije doprineo je tome da se neke države iz straha približe Alijansi, što je potpuno suprotno od onoga što Putin želi – smatra Server.

– Srbija mora da shvati da ni sada, niti u budućnosti, ne postoji šansa za članstvo u EU bez prihvatanja nezavisnosti i suvereniteta Kosova, koje je de fakto priznato u Briselskom sporazumu koji su potpisali Beograd i Priština.

[adsenseyu1]

EU države su priznale Kosovo i neće dozvoliti Srbiji da postane članica bez rešavanja tog pitanja. Zamaptite da to nije samo pitanje za predsednike i premijere već i za parlamente njihovih država, koji moraju da izglasaju prijem Srbije. Svako u Beogradu to zna – kaže Server.

– Međutim, trenutna vlast ne želi da plati cenu, te neki vole da misle kako će se proces učlanjenja u EU završiti bolje po Srbiju od gore navedenog scenarija. Mislim da greše. Na kraju procesa Beograd će biti pod ogromnim pritiskom da otkloni sve prepreke za učlanjenje, uključujući i priznanje Kosova – dodaje analitičar.

(Dnevne.rs /Izvor: intermagazin.rs)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]