AMBASADORI SAD I RUSIJE, FRANCUSKE, BRITANIJE, ZAPREPASTILI ZAGREB! SA SRBIMA SE POKLONILI ŽRTVAMA JASENOVCA: Ustaše im pevale “Za dom spremni”!

pomen

Foto: Twitter

Ambasadori SAD, Norveške, Austrije, Rusije, Velike Britanije, Australije, Francuske, Kanade i Srbije u Hrvatskoj, kao i predstavnici Vlade Srbije, SDP Hrvatske, odbili su da prisustvuju Komemoracija žrtvama ustaškog logora smrti Jasenovac koji će organizovati Vlada u Zagrebu. Oni su se, naime, pridružili komemoraciji koja su organizovali Srpsko narodno veća (SNV) i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Istovremeno, bivši pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) okupili su se kraj ploče poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu. Oni su tokom komemoracije nevinim žrtvama ustaškog režima sve vreme uzvikivali “Za dom spremni”.

Komemoracija se, podsetimo, održava ne samo kao sećanje na pobijene logoraše ustaškog logora Jasenovac, već i na poslednju grupu od 1.073 logoraša koja je prije 72 godine, na današnji dan, krenula u proboj iz logora. Tokom neravnopravne borbe sa ustašama preživela su 92 logoraša.

 

[adsenseyu4]

Predsednik SABA RH Franjo Habulin poručio je vlastima u Zagrebu da su žrtve Jasenovačkog logora bili Srbi, Židovi, Romi i Hrvati te antifašisti, bile nevine žrtve, a ustaše zločinci.

On je dodao i da su “partizani” zbog kolebljivog stajališta aktualne vlasti, kad je u pitanju ocena i karakter ustaškog režima, njegovih simbola i pozdrava, i ove godine odlučili da ne učestvuju u službenoj komemoraciji.

– Niti možemo niti hoćemo prihvatiti formiranje nečega što je nazvano Većem za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima. Nećemo, jer nam je jasno, jer znamo da je to Veće za obračun s idejom komunizma i praksom socijalizma – rekao je Habulin.

*Foto: Public

Prvi čovek SNV Milorad Pupovac rekao je da je Jasenovac strašno mesto zločina i da ta strahota ima dva lica: strašnu patnju zatočenih koji su u logoru ubijeni i onih koji su preživeli te ideju zbog koje je činjen zločin i donošeni zakoni u državi koja je mislila da to može činiti.

– Jasenovac nas obvezuje da pozovemo Vladu i sve druge da se u ovom mestu okrenemo međusobnom poštovanju i uzajamnom kajanju – rekao je Pupovac i dodao da ne bi želeo da Jasenovac bude mesto gde neki lošu prošlost žele pretvoriti u dobru budućnost.

 

[adsenseyu1]

– To ne može biti i to ne može može proći – poručio je on.

Lider Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić poručio je da građani Hrvatske žive u društvu u kojem i intelektualci i neki akademici žele zatrti tragove zločina i zločine ustaške ideologije.

– Uveren da bi umesto sveća i cveća koje polažemo stradalima u Jasenovcu za njih bilo važnije naše opredeljenje da se suprotstavimo zlu i ideologiji koja je do toga dovela – istakao je Pusić.

Komemoraciju u Jasenovcu u nedelju će održati državni vrh Hrvatske, a u ponedeljak jevrejska zajednica.

(Dnevne.rs /Izvor: T-portal.hr)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]