ALBANCI BESNI: Savet bezbednosti o KiM 14. novembra; Dačić: Zahvalnost Rusiji i Kini (INFO)

sastanak

Foto Tanjug / AP

Savet bezbednosti razmatraće izveštaje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa o situaciji na Kosovu i Metohiji 14. novembra, saznaju “Novosti”

Uprkos, protivljenju Velike Britanije, SAD, Francuske i Švedske, ova odluka je doneta danas, bez glasanja, pri pravljenju plana rada SB UN za novembar, mesecu, u kome svetskom vladom predsedava Kina.

Velika Britanija je, podsetimo, sprečila da se raport generalnog sekretara razmatra u redovnom terminu koji je bio u avgustu.

Kosovo i Metohija je “vraćeno” na agendu Saveta bezbednosti UN, a prva naredna sednica na kojoj će biti razmotren izveštaj o stanju u južnoj srpskoj pokrajini zakazana je za 14. novembar.

To je za Tanjug potvrdio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

“Usvojen je program rada SB za novembar, gde je sednica o KIM ponovo vraćena na dnevni red i zakazana za 14. novembar”, rekao je Dačić.

On je objasnio da su neke zemlje i dalje tražile da Kosovo ne bude na dnevnom redu SB UN, ali nisu tražile i glasanje o tome, već su odlauku prepustile predsedavajućem.

MOSKVA JASNO PORUČILA: Ako se formira kosovska vojska, SRBIJA IMA PRAVO DA…

“Želim da se zahvalim Kini na izuzetno važnoj podršci da Kosovo bude ponovo na dnevnom redu SB, kao i Rusiji i drugim članicama SB, koje su podržale taj predlog”, rekao je Dačić.

(Dnevne.rs /Izvor: D. R. D./Tanjug)