AKO KRENETE U LOV NA BLAGO U SRBIJI, PROČITAJTE PRVO OVO: Pop se zakleo da ga može naći samo čovek koji uradi ovu jednu stvar (FOTO)

zlato

Moto montaza – ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Pop Martin je na samrti otkrio koliko je blaga zakopavao, a sada su te lokacije na meti lovaca na zlato. 

Stara legenda o popu Martinu uspešno odoleva vremenu budući da i dan-danas mnogi traže blagokoje je on zakopao na tlu Srbije. Kad biste poželeli da krenete u avanturu za nestalim zlatnicima, prvo što biste morali da saznate jeste legenda o pop Martinu. Ovo je priča o njemu.

POP MARTIN JE NAREDIO MASAKR I ZAKOPAVAO BLAGO SVUDA

Legenda kaže da je pop Martin iz Sevlijeva imao lepu ženu na koju je bio bacio oko Manuka-beg. Turčin je stalno tražio da mu u goste dođu pop i njegova lepa popadija, a kad su oni konačno pristali, desilo se zlo.

[adsenseyu4]

Posle gozbe kod bega, pop je pošao sa ženom, ali Manuka je stao ispred vrata ženskih odaja (u to vreme žene su sedele odvojeno od muškaraca) izvadio nož i rekao:– Ova žena više nije tvoja, nego moja.

Pop nije smeo protiv turskog silnika, pa je otišao sam kući, uveren da će se begu osvetiti. Otiđao je u planinu međ hajduke vojvode Vlčana. Odmah se istakao među njima, pa se izjednačio sa harambašom. U međuvremenu, poslao je svog čoveka da radi kao kočijaš kod Manuka bega.

Foto: Telegraf

Do popa Martina je stigla vest da se beg sprema da putuje sa svojom porodicom u Jedrene, preko Gabrova (po jednoj verziji). Hajduci su ga presreli, a zarobljenog Manuka-bega odveli su popu Martinu, a žene i decu sklonili na sigurno. Međutim, dok se Martin bavio Manuka-begom, javili su mu da je jedan stražar pobegao sa ženama i decom.

Pop Martin se razljutio, naredio poteru i ubistvo stražara. Ali, i drugi stražar je odlučio da uzme žene, a sa njima i decu, za sebe. Konačno, pop Martin donosi oduku i naređuje masakr: “Pobijte sve, žene, decu i samog Manuka-bega”.

[adsenseyu1]

Tako je po ovoj srpskoj legendi, pop Martin postao hajduk i tako je ozlojeđen nestankom svoje žene otimao od Turaka sve što mu je došlo pod ruku. I naravno, blago i dragocenosti sakrivao negde po planinama.

DRUGA VERZIJA LEGENDE: POP MARTIN JE ŽIVEO U BLIZINI PIROTA

Prema drugoj legendi, koja se može čuti na jugu Srbije, pop Martin je živeo u selu Poganovo, između Dimitrovgrada i Pirota, blizu bugarske granice.

Foto: AP/Tanjug, flickr/Nicolas Raymond

Budući da su pored sela stalno prolazili turski karavani koji su išli za Carigrad natovareni blagom i dragocenostima koje su sakupili od harača, pop Martin je okupio hajdučku družinu koja je presretala karavane i uzimala natrag oteto od raje.

Zarobljenika nije bilo, sve pratioce karavana su ubijali, da se ne bi saznalo gde se karavanima gubi poslednji trag. Zlato su i dragocenosti krili po pećinama u planini.
Pričalo se i da riznicu od nepoželjnih čuva neobičan mehanizam: zlatna zmija koja bi se prilikom ulaska nenajavljenog gosta aktivirala i nepozvane udarala šiljkom u glavu.
Pop Martin je i konstruktore ovog mehanizma ubio da niko ne bi mogao da oda tajnu.

[adsenseyu1]

Godinama, družba popa Martina sakupila je tako mnogo blaga, pa i troja kola prepuna zlatnika. Rutinski, pobili su sve pratioce, ali ne i velikog, čupavog psa, koji je bio istreniran, pa se vratio sam u Carigrad. Turci videvši da nema karavana, krenu za psom, koji ih odvede u Poganovo.

Ali tamo je bio Veliki petak i svi ljudi su bili u crkvi. Turci opkole crkvu i zatraže od meštana da odaju skloništa hajdučke družine. Niko ništa nije rekao, jer verovatno ništa nije ni znao, i Turci tako sve pobiše.

Pop Martin je, naravno, ostao živ, nastavio je da harači Turke, a na samrti je, kažu, rekao da njegovo zlato može naći samo onaj ko je spreman da jednu trećinu zadrži za sebe, a ostale dve pokloni (poganovskom) ili kojem drugom manastiru.

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]