ADRIJANA JE OTIŠLA DA RADI U IRSKU, A VRATILA SE PLAČUĆI: Shvatila je VAŽNU STVAR zbog koje nije ostala

putovanje

Foto: AP

Iseljavanje je jedna od glavnih tema u javnom životu poslednjih nekoliko godina.

Mnogi su u potrazi “za hlebom” otišli u strane zemlje poput Nemačke i Irske.

Nekima se tamošnji život svideo, nekima možda i nije, ali su zbog posla odlučili da ostanu, no ima i onih koji su se vratili.

Među potonjima je 40-godišnja Adrijana Ružička, Virovitičanka iz Zagreba, koja je za Deutsche Welle ispričala zašto se iz Irske vratila u Hrvatsku.

– Otišla sam u uverenju da će mi biti bolje, ali sam onda shvatila šta mi je prioritet u životu. Kad odeš iz svoje zemlje i nađeš se sam u tuđoj, kad se odvojiš od porodice i prijatelja, shvatiš da ti previše nedostaju i da ti ne treba novac da budeš srećna. Shvatila sam da su mi dom i porodica izvor lične sreće te da ne želim imati razdvojenu porodicu i propustiti sinovu diplomu, a danas-sutra i njegovu ženidbu i unuke. Nedostajali su mi suprug i sin toliko da mi je srce pucalo i svaki dan sam plakala. Osim toga, jedinica sam, a roditelji mi stare pa mi nije bilo prihvatljivo ni da im ne mogu pomoći kad me zatrebaju – rekla je Adrijana.

PROČITAJTE JOŠ

ODUŠEVILA SVET PLAVIM OČIMA: Srpkinja koja je bodrila Noleta na AO otkrila sve o sebi

Pre odlaska u Irsku radila je kao knjigovođkinja, što radi i sad, ali u boljim finansijskim uslovima.

Glavni razlog za odlazak u Irsku bio joj je novac, imala je premalu platu i živela u podstanarstvu. Suprug joj se trebao pridružiti za nekoliko meseci.

– Stekla sam utisak da je svima koji su otišli super – ljudi si kupuju aute, dobro žive, štede. Preko noći sam odlučila otići u Irsku i rekla sebi ”idem nešto da uradim od svog života – rekla je Adrijana koja je završila u Kilarniju južno od Dablina pa se zaposlila kao sobarica u hotelu.

Plata je bila daleko viša od one u Hrvatskoj, ali se pokazalo da za irske uslove zapravo radi za minimalac.

PROČITAJTE JOŠ

Siniša Mali OTKRIO TAČAN DATUM početka prijave za pomoć od 60 evra

Bruto primanja 1600 evra, neto plata 1420 evra, a stan 450 i režije 400 evra…Nakon troškova za hranu ostalo bi joj 200-300 evra, što je, kaže, s njihovim cenama 200-300 kuna u Hrvatskoj jer je sve jako skupo. Ipak, kaže da joj nije žao što je otišla u Irsku jer je puno naučila o sebi te da ju je Irska naučila da štedi.

 

Dnevne.rs, Espreso.rs, Večernji.hr