ZVECKANJE ORUŽJEM: “Hrvatska šalje specijalce i brodove, Slovenija može očekivatii VOJNI SUKOB”

more

Foto: wikipedia

Bura oko presude Arbitražnog suda u Hagu o Piranskom zalivu još uvek se nije slegla ni u Sloveniji, koja insistira na primeni presude, ni u Hrvatskoj koja presudu ne priznaje. Ulje na vatru dodao je mladi slovenački političar Žan Mahnič zakazivanjem sednice odbora za obranu i tvrdnjom da je potrebno da se Slovenija priprema za eventualni sukob

Mahnič, inače opozicioni poslanik iz redova Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše i predsednik odbora za odbranu u parlamentu Slovenije, zakazao je vanrednu sednicu tog odbora na kojoj bi trebalo da se raspravlja o proveri slovenačke vojske u slučaju eventualnog rata sa Hrvatskom. Sednica je sazvana za 14. septembar sa temom “Spremnost slovenačke vojske na moguće konflikte pri implementaciji arbitražnog sporazuma”.

[adsenseyu5]

“Hrvatska raspoređuje brodove sa specijalnim jedinicama”

Premijer Slovenije Miro Cerar pozvao je na otkazivanje sednice, zbog kako je navedno u saopštenju njegovog kabineta, “neprimerene teme”. Različite stavove prate i teške reči, pa je tako Mahnič optužio premijera da iz njegovog kabineta “cure informacije”, kao i da je čuo da hrvatska vlada šalje dva broda, jedan kod Umaga i jedan u okolinu Pule.

– Na brodovima su pripadnici specijalnih jedinica Hrvatske vojske, a ne obalska straža. Njihov cilj je da spreče sprovođenje arbitražnog sporazuma. Hrvatska je spremna da brani svoju zemlju, ali ne znamo kako će to učiniti. Ne daj Bože da dođe do konflikata, koje možemo očekivati s hrvatske strane – dodao je Mahnič koji je napao Cerara da ne radi ništa po ovom pitanju.

JUNKER O PROŠIRENJU I ZAPADNOM BALKANU: Srbija u EU ne pre… (INFO)

Sa druge strane, Cerar naglašava da se zalaže za implementaciju arbitražnog sporazuma, ali da je potrebno da pronaći diplomatski način. Njegovi pozivi upućeni Mahniču da povuče predlog za održavanje sednice očigledno nisu urodili plodom, pa je izvesno da će sednica ipak biti održana.

Sve manje prostora za diplomatiju?

Diplomatskih metoda koje je Cerar pominjao izgleda sve je manje u opticaju. Prvi sastanak premijera dve zemlje nakon arbitraže održana je u Ljubljani mesec dana nakon što je sud u Hagu rekao svoje, a tada Cerar i Plenković usaglasili su se samo da imaju različite stavove. Ili jednostavnije rečeno, “složili smo se da se ne slažemo”.

VEDRANA RUDAN KOLUMNOM PODIGLA REGION NA NOGE: „Fotkama sa Kariba i Irmom, još dugo će nas…“

Druge prilike za usaglašavanje stavove izgleda neće biti. Sastanak, koji je prema najavama trebalo da bude održan u septembru, neće ni biti, bar sudeći po rečima ministra spoljnih poslova Slovenije.

– Mislim da je i prvi sastanak premijera sa hrvatskim premijerom bio greška. Plenković nije iskren sagovornik – rekao je slovenački šef diplomatije Karl Erjavec.

[adsenseyu1]

Kako je Erjavec rekao, hrvatski premijer je nedavno ribare iz Umaga i Savudrije pozvao da i dalje ribare kao i do sada, na celoj polovini Piranskog zaliva, iako je sudu u Hagu dve trećine tog zaliva dodelio Sloveniji. To je, prema njegovim rečima, bio “nediplomatski” potez hrvatskog premijera koji svedoči o njegovoj neiskrenosti u razgovorima sa Slovenijom.

Nemački mediji: Zveckanje oružjem

Mihač nije jedini koji pominje oružje kada je reč o primeni odluke Arbitražnog suda u Hagu. Nemački mediji koji su prethodnih dana izveštavali o zategnutim odnosima Slovenije i Hrvatske, pišu da je “nije isključena upotreba sile u sporu oko Piranskog zaliva.

NEĆETE VEROVATI: Znate li gde se nalazi kraj Kineskog zida? (FOTO)

Tako je nemačka agencija DPA spor Hrvatske i Slovenije opisala kao “svađu dve članice EU, koja sve češće eskalira u pretnje jedne drugoj”, a listovi “Frankfurter Algemajne cajtung” i “Zidojče cajtung” pišu da “susedi ne isključuju ni upotrebu policijske sile”. U tekstu se podseća na hrvatsko odbijanje da prihati arbitražnu odluku, te da je slovenački premijer Miro Cerar održao sastanak sa opozicijom, na kome je dobio podršku za upotrebu policijske sile u sprovođenju arbitražne odluke.

Šta je sporno u abritražnom sporazumu?

U julu ove godine, Arbitaržni sud u Hagu doneo je presudu u korist Slovenije u graničnom sporu koji su ta država i Hrvatska vodile oko Piranskog zaliva. Slovenija je dobila tri četvrtine Piranskog zaliva, nije dobila izlaz u međunarodne vode, ali jeste prolaz kroz deo hrvatskog mora. Takođe, Slovenija je dobila i slobodan prolaz kroz deo hrvatskog mora ka međunarodnim vodama. Koridor do međunarodnih voda je širok oko 2,5 nautičke milje i prema rečima suda slovenački brodovi i avioni imaće svu slobodu prolaska kroz hrvatsko područje.

NEVEROVATAN PREOKRET U ISTRAZI KRVAVOG ZLOČINA NA DEDINJU: Trag baruta otkriva ko je zapravo pucao! (INFO)

Hrvatska je još tokom samog procesa, u julu 2015. godine donela odluku o povlačenju iz arbitraže zbog “teške povrede arbitražnog postupka”. Hrvatski sabor je tada Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rešavanju spora, pošto je ocenjeno da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan kada je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

LEPA BRENA U STANJU ŠOKA! Uragan Irma progutao pevačicinu vilu od MILION EVRA NA MAJAMIJU! (FOTO)

Nekoliko dana pre odluke arbitražnog suda u Hagu, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da “Hrvatsku arbitražni postupak ne zanima” i da je se u Hagu “neće dogoditi ništa posebno”.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:M.Bajić,Blic.rs)

[adsenseyu2]