Zbog HIMNE može i u zatvor: Evo kolika kazna preti Josipi Lisac

pevačica

Foto 24sata printskrin

MUZIČKA diva Josipa Lisac svojom nekonvencionalnom interpretacijom hrvatske himne “Lijepa naša domovino”, na inauguraciji novog hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, izazvala je buru reakcija u toj zemlji, koje su donekle zasenile i svađu masona i političke pikanterije u bici za tron u HDZ.

Sama pevačica ne želi da “opravdava” ili “osporava” svoju interpretaciju himne i pomirljivo poručuje da svako ima pravo na svoje mišljenje.

– Ne želim polemike – kratko je za “Novosti” rekla u četvrtak Josipa i dodala da joj je bila velika čast da peva na inauguraciji. – Već sam rekla da treba voleti svoju zemlju i biti slobodan u njoj.

Veliko finale usledilo je nakon što je izvesni Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com, podneo Opštinskom državnom tužilaštvu u Zagrebu prijavu protiv pevačice jer je, po njegovom mišljenju, izvela himnu na omalovažavajući način.

– Očekivao sam da će zavijati, ali to je bilo ismejavanje na najgori mogući način. Sramio sam se što sam Hrvat – napisao je “domoljubni” Županović, koji tvrdi da je Josipa koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji nisu društveno prihvatljivi. – Kao osoba kojoj je hrvatski jezik maternji, morala je znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvek koristi kroz oblike javnog izrugivanja.

CRNOGORSKI OFICIR ODBIJA DA SE ODREKNE VERE: “Kakav bih ja bio vojnik da se plašim sankcija ili osvete”

Kada bi sud prihvatio tužbu i osudio je po članu 349. Kaznenog zakona na koji se Županović poziva, Josipa Lisac odležala bi godinu dana u zatvoru. S druge strane, mnogo je onih koji smatraju da je interpretacija himne bila hrabra, zanimljiva i intrigantna.

– Zoran Milanović je želeo da to bude drugačije, a Josipa i ja smo hteli da poručimo kako je iza svega samo i jedino ljubav – kaže Zvjezdan Ružić, džez pijanista koji je sjajnu pevačicu pratio na klaviru. – Pripreme su trajale mesec dana jer se Milanović odmah nakon pobede odlučio da himnu otpeva baš Josipa Lisac.

– Interpretacija Josipe Lisac imala je autorsku, umetničku notu, što se i može očekivati od profesionalne, vrsne i iskusne pevačice koja je himnu otpevala kao suptilnu, nežnu rodoljubivu pesmu, u čemu ne vidim apsolutno ništa loše – tvrdi etnolog Aleksej Gotardi Pavlovski.

Na internetu ne prestaju polemike, šire se video-radovi u kojima se na duhovit način podseća kako je Josipa pevala, ali, padaju i teške uvrede. “Ništa gore se nije čulo”, “Više mi je delovalo kao sprovod, a ne inauguracija”, deo je reakcija, dok ima i onih koji tvrde da je sve bilo lepo, neuobičajeno i nenametljivo.

DRŽAVNI VRH

O INTERPRETACIJI himne razgovarao je i državni vrh na koktelu posle zakletve koju je dao Milanović, a svi su se složili da je to bilo “nešto novo”, mada je “novo i to da je levičar Milanović položio zakletvu pred celim politbiroom desnog HDZ”.

     

(Dnevne.rs/izvor: novosti.rs)