ZAVRŠENA PRVA FAZA KLINIČKOG TESTIRANJA RUSKE VAKCINE: Potpuno bezbedna, ali ima određeno vreme koliko vas štiti!

vakcina

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Prva faza kliničkih testiranja ruske vakcine protiv virusa korona centra “Vektor” je završena, dokazano je da je vakcina potpuno bezbedna, izjavio je direktor odeljenja za zoonotske infekcije i grip Državnog naučnog centra za virologiju i biotehnologiju “Vektor” Aleksandar Rižakov.

-Bezbednost vakcine se proverava u prvoj fazi kliničkih testiranja. Ta testiranja su završena i pokazala su potpunu bezbednost vakcine koju smo napravili – istakao je on.

Prema rečima Rižakova, ova vakcina ne stvara doživotni imunitet, “što je dobro, jer ne pravimo nikakve promene za ceo život”. Precizirao je da vakcina nema ograničenja za revakcinaciju.

Prema njegovim rečima, vakcina centra „Vektor“ štiti najmanje pola godine.

ŽESTOK OKRŠAJ UŽIVO Voditeljka insistirala da SPC vodi ČETNIČKU I VELIKOSRPSKU politiku, Dritan je sasekao: Takve optužbe ne stoje! (VIDEO)

On je dodao da vakcina prilično stabilno reaguje na mutacije virusa.

-Trenutno možemo biti mirni, a mislim i u budućnosti, ova vakcina prilično stabilno reaguje na mutacije virusa – rekao je Rižakov, istakavši da Svetska zdravstvena organizacija na nedeljnom nivou objavljuje informacije o novim otkrivenim mutacijama virusa korona, kao i da je do sada proučeno više od 80.000 takvih virusa.

Stručnjak je dodao da će u trećoj fazi, kada se testira efikasnost vakcine, učestvovati najmanje 3.000 dobrovoljaca. Prema rečima Rižakova, prvi rezultati testiranja vakcine biti dostupni narednih meseci u ruskim i stranim naučnim časopisima.

-Pripremamo se za objavljivanje rezultate istraživanja. Ali naravno, takođe želimo da zaštitimo naše rezultate od zloupotrebe, stoga ćemo se, pre svega, bazirati na pripremu patenata za vakcinu – istakao je on.

PAŽNJA, VAŽNO ZA SVE GRAĐANE SRBIJE KOJI U PETAK NAKON 18 SATI UĐU U ZEMLJU: Od tada važe ova PRAVILA! (INFO)

Rižakov je posebno istakao da vakcine, razvijene na platformi, na kojoj i vakcina protiv korone centra „Vektor“, ne utiču na reproduktivnost.

-Eksperimenti koje smo ranije sprovodili na vakcinama razvijenim na sličnim platformama, na primer, peptidna vakcina protiv ebole, pokazali su da vakcina ne utiče na reproduktivnost- naglasio je Rižakov.

Podsetimo, Rusija je u avgustu registrovala prvu u svetu vakcinu protiv virusa korona “Sputnik V”, koju je razvio centar “Gamalej” zajedno sa ruskom fondom za direktne investicije.

 

(Dnevne.rs/sputnjik)