ZAPADNI MEDIJI: Srbija pojačava borbenu gotovost vojske

rat

Foto: Ministarstvo odbrane

Britanska agencija Rojters prenela je danas izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da se razmatra uvodenje obaveznog vojnog roka.

Još uvek razmišljamo o tome, zavisi od finansija“, preneo je Rojters Vučićevu izjavu.

Cilj je da vojska pojača borbenu gotovost, navodi britanska agencija, uz ocenu da na Balkanu s vremena na vreme rastu tenzije.

Dodaje se da je Srbija, kandidat za članstvo u EU, zadržala dobrovoljno služenje i rezervni sastav, a da je predsednik Vučić danas rekao novinarima u vazduhoplovnoj bazi u Batajnici da razmatra uvođenje obaveznog vojnog roka koji bi trebalo da traje između tri i šest meseci nakon 2020. godine.

VUČIĆ O KOSOVSKOM PITANJU: Očekujem susret sa Putinom

U tekstu se podseća da je služenje obaveznog vojnog roka ukinuto pre devet godina.

Rojters navodi i da Srbija poslednjih godina radi na jačanju svoje armije – kroz donaciju šest borbenih aviona MIG-29 od Rusije i kupovinom deset helikoptera firme Erbas, a da je u budžetu za 2018. za vojsku opredeljeno 703 miliona dolara, u odnosu na 693,8 miliona prošle godine.

Srbija koja je vojno neutralna sarađuje sa NATO kroz program Partnerstvo za mir (2015. potpisala je Individualni akcioni plan partnerstva – najviši nivo saradnje sa alijansom za zemlje koje žele da postanu njene članice), tokom prošle godine učestvovala je u više od 100 vežbi koje je organizovao NATO ili neka od njenih članica, uključujući i 13 vežbi za obuku i sedam bilateralnih aktvinosti sa SAD i samo dve sa Rusijom, napominje britanska agencija.

Još 2 mladića iz Srbije UHAPŠENA NA ZAKINTOSU (INFO)

Vojne snage Srbije su od 1991. godine u potpunosti profesionalne, ali slabo plaćene i loše opremljene, piše Rojters.

(Dnevne.rs/Izvor: Intermagazin)