ZAPADNI BALKAN SE TRESE: Eksplozija u rafineriji nafte sabotaža protiv Vladimira Putina!?

Putin

Foto: Tanjug/AP, /Twitter/Printscreen/Vjeran Milkovic

Eksplozija u Rafineriji nafte u Brodu (BiH) mogla bi da bude sabotaža usmerena protiv ruskih energetskih uticaja u regionu, ali i ekonomskog jačanja Republike Srpske. Ono što je izgledalo nemoguće, u prvi mah, nakon preksinoćnog požara i velike detonacije, kada je samo pukom srećom izbegnuta tragedija ogromnih razmera, juče tokom dana preraslo je u realnu opciju.

Povodom događaja u kom je poginuo jedan radnik Rafinerije, a deset ih je povređeno, oglasio se i Milorad Dodik.

– Verujem da će se vrlo brzo utvrditi da li je havarija tehnička priča ili, nedajbože, neka druga – poručio je predsednik RS.

Rafinerija je u vlasništvu ruske naftne kompanije “Zarubežnjeft”, a to postrojenje, na koje se godinama žale Hrvati, jer je s druge strane Save Slavonski Brod, bilo je jedna od glavnih tema nedavnog razgovora Vladimira Putina i Dodika u Sočiju.

Politički analitičar Dževad Galijašević, jedan od najboljih poznavalaca situacije u BiH, ocenjuje da diverzija ne može biti isključena kao uzrok incidenta.

– Priče da je eksplozija u Rafineriji namerno izazvana kruže među zaposlenima. One se, bez obzira na sve, ne mogu isključiti. Rafinerija može da bude meta zapadnih centara, opozicije u Srpskoj ili vehabija, koji su naučeni da pucaju na svoje ljude. Uz to, smeta i Hrvatima – ističe Galijašević.

SKANDAL U CRNOJ GORI: Privođeni u policiju samo zato što su Srbi, morali da potpišu..

Eksplozija u Rafineriji odjeknula je u utorak oko 21.30. Juče je oformljena komisija, koja bi trebalo da rasvetli uzroke.

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas, Republika)