ZAOŠTRAVA SE RETORIKA IZMEĐU AMERIKE I KINE: Tramp OPTUŽIO Kineze da su UKRALI DRON (INFO)

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp optužio je danas Kinu da je “ukrala” američki podvodni dron.

“Kina je ukrala američki istraživački podvodni dron iz međunarodnih voda – izvukla ga iz vode i odnela u Kinu, što je čin bez presedana”, napisao je Tramp na Tviteru

[adsenseyu4]

Kako je juče saopšteno, kineska mornarica zaplenila je podvodni dron vojske SAD koji je patrolirao Južnokineskim morem.

Amerikanci su poslali mini-podmornicu, tačnije podvodni dron, koji je patrolirao spornim vodama Južnokineskog mora, saopštio je zvaničnik Pentagona.

Kina i SAD koriste vojne kanale da adekvatno reše pitanje američkog podvodnog drona koji je kineska mornarica zaplenila u Južnom kineskom moru, saopštile su danas kineske vlasti, dok kineski državni list izražava očekivanje da će to pitanje biti glatko rešeno.

Portparol Pentagona Džef Dejvis izjavio je da Pentagon ozbiljno shvata zaplenu svog drona.

“To je naše, jasno je obeleženo kao naše i želeli bismo da nam se to vrati. I ne bismo voleli da se tako nešto ponovi”, istakao je on.

Incident, prvi ovakve prirode u novijoj istoriji, dogodio se severozapadno od zaliva Subik, koji se nalazi na zapadnoj obali filipinskog ostrva Luzon, baš u trenutku kada se brod američke mornarice “Boudič”, za koji američki zvaničnik navodi da služi za okeanografska istraživanja, spremao da na površinu izvuče podvodno vozilo bez ljudske posade.

[adsenseyu1]

Rojters zaključuje da će zaplena drona pojačati zabrinutost zbog većeg kineskog vojnog prisustva i agresivnog stava u spornim vodama Južnog kineskog mora, koji uključuju militarizaciju vojnih ispostava.

Ovaj događaj bi mogao da dodatno pokvari odnose Kine i SAD, naročito nakon što je Tramp razgovarao telefonom sa predsednicom Tajvana i rekao da se neće nužno držati četrdesetogodišnjeg američkog stava da je Tajvan deo “jedne Kine”.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:Ivana Kešanski,Tanjug)

[adsenseyu2]