ZABRINUTOST NA ZAPADU: Poleteo “KINESKI ZMAJ”, borbeni avion STELT TEHNOLOGIJE (FOTO)

stelt

Foto: Tanjug/AP

Kina je danas predstavila novi borbeni avion “stelt” tehnologije J-20 na avio mitingu u Džuhaju.

Prelet dva aviona J-20, koji se smatra simbolom nastojanja Pekinga da modernizuje svoje vojne kapacitete, trajao je 60 sekundi. Avioni su napravili zaglušujuću buku koja je aktivirala automobilske alarme, ali je pozdravljena aplauzom.

Prozvođač J-20 je kineski aeronautički konstruktor Čengdu.

Analitičari smatraju da je prerano da se kaže u kojoj mjeri novi kineski borbeni avion može da parira američkom “F-22 raptoru” u direktnom vazdušnom duelu.

[adsenseyu4]

Aeromiting je održan u okviru sajma u Džuhaju, najvećem do sada, na kojem će biti predstavljeni i antiraketni sistemi, bespilotne letelice i blindirana vozila domaće proizvodnje.

stelt

Foto: Tanjug/AP

 

Nezvanični snimci “J-20” pojavili su se još 2010. godine, a stručnjaci navode da se Kina od tada bavila podešavanjem dizajna u nadi da će nadoknaditi zaostatak za vojskom SAD.

[adsenseyu1]

Kineski predsednik Si Đinping zalaže se za jačanje oružanih snaga pošto Kina želi da ima što veći uticaj u regionu, naročito u oblasti Južnog i Istočnog kineskog mora.

stelt

Foto: Tanjug/AP

Za sada nije poznato da li će i kada zapadni mediji moći da dobiju pristup novom avionu i upoznaju se sa njegovim borbenim karakteristikama.

Na istom aeromitingu prikazan je i strateški teretni avion “I-20” i, kako navode organizatori događaja, najveći amfibijski avion na svetu “AG600”.

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:Beta , Srna)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]