Za sve vas koji planirate u inostranstvo: Došao sam u Norvešku i za 16 dana uspeo u životu!

norveska

Foto: Facebook/Mateo Petric

Mateo Petric (35), Hrvat iz Posušja, otputovao je u Norvešku „na blef“ i hrabrost mu se isplatila.

„Imao sam gde da spavam i šta da jedem, ali nisam imao posao.

Kad sam stigao nisam znao ni reč norveškog, osim ‘lordag’, subota, jer su me prijatelji zezali da ću jedva čekati taj dan“, priča svoju priču Mateo u grupi Idemo u Norvešku na Fejsbuku, prenosi portal CroExpress.

Odmah se bacio na traženje posla. Kucao je na vrata hotela, restoran i kafića, ostavljao CV, javljao se na svaki prihvatljiv oglas na internetu. Ponadao se kad mu je neki Španac obećao posao u hotelu.

„Mi, stranci, moramo da se pomažemo  međusobno, dođi u utorak, imaš posao“, rekao mu je u petak. Sav ozaren, Mateo se u utorak zaputio u hotel, gde ga je dočekalo „izvini, ali…“.

Međutim, samo 16 dana posle dolaska u Norvešku stvarno je dobio posao u firmi specijalizovanoj za čišćenje i selidbe. Počeo je da radi 10. novembra i kuca u drvo da dosad nije digao „ništa teže od 5 kilograma“.

Mateo savetuje pridošlicama u Norveškoj da papirologiju ne rešavaju u glavnoj policijskoj stanici, nego u nekoj manjoj, jer će to mnogo brže uraditi.

DA LI JE SE SEĆATE? Ovako danas izgleda čuvena Nataša iz ‘Žikine dinastije’ (FOTO)

On je to završio za nekoliko minuta. Od papira treba poneti ugovor s poslodavcem, pasoš i dokaz da ste ostvarili primanja u Norveškoj (dokaz je platna lista koja se dobija jednom nedeljno).

Sledeći korak je Skat (Skatt), poreska uprava. Tamo se nosi dokument dobijen u policiji, pasoš, ugovor s poslodavcem i popunjen obrazac koji postoji na internetu. I tamo se sve brzo rešava.

Uglavnom, takozvani „D“ broj, koji dobijaju stranci koji dolaze u Norvešku da rade manje od šest meseci, Mateo će dobiti poštom za najviše 10 dana.

Tada će u banci otvoriti račun i dobiti skat karticu, na osnovu koje će poslodavac znati koliko treba da mu odbija od plate na ime poreza.

(Dnevne.rs /Blic/Izvor: CroExpress)