VUČIĆ I PUTIN 50 MINUTA RAZGOVARALI SAMO O KOSOVU: ‘Dogovoreni konkretni koraci o koji o kojima se ne govori!’ (VIDEO)

Vučić

Foto: AP

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je naišao na razumevanje i iskreni i prijateljski stav predsednika Rusije Vladimira Putina i Ruske Federacije po pitanju Kosova i Metohije.

Vučić je novinarima u Moskvi, nakon sastanka sa Putinom, rekao da je ruskog predsednika upoznao do najsitnijih detalja o kompletnoj situaciji na Kosovu, o tome šta veliki svetski igrači žele, kakva je uloga Rusije i kakvu podršku Srbija očekuje.

– Naišli smo na razumevanje, na iskreni i prijateljski stav Putina i Rusije prema srpskom narodu i Srbiji – rekao je Vučić. On je istakao da je bilo reči i o konkretnim koracima o kojima, kaže, ne može da govori. Vučić je zahvalio Putinu na podršci koju pruža srpskom narodu.

Vučić: Putin zasigurno dolazi u Srbiju 

Predsednik Ruske Federacje Vladimir Putin zasigurno dolazi u Srbiju, a datum njegovog dolaska će biti poznat za dve do tri nedelje, najavio je predsednik Srbije novinarima u Moskvi, nakon razgovora sa šefom ruske države.Vučić je rekao da je Putin tražio od saradnika da mu odrede datum posete Srbiji.

A kada, kako je objasnio, traži da mu odrede datum, onda to znači da će zasigurno posetiti Srbiju.

– Da je Putin rekao samo “dolazim”, to ne bi značilo i da će poseta biti realizovana – objasnio je Vučić.

“Samo o Kosovu oko 50 minuta”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u razgovoru sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom najmanje 45-50 minuta tema bila Kosovo i Metohija i da ga je detaljno i temeljno upoznao sa situacijom.

Upitan da li je Putina upoznao sa “planom o razgraničenju”, Vučić je rekao da nema šta da priča o planu koji su odbacile i zemlje EU, i Albanci i Srbi.

– Mislio sam da je to racionalno rešenje, ali niko drugi nije mislio. Pričao sam o situaciji, o strahovima koje imam ukoliko bi se provokacije nastavile i ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na život i imovinu našeg naroda na KiM – rekao je Vučić.

Kako je dodao, više informacfija o tome ne može da da jer to, kako je rekao, ne bi bilo fer ni prema predsedniku Putinu niti prema našoj javnosti.

“Nema teme koje se nismo dotakli”

Vučić je rekao danas da je prilikom susreta sa Putinom razgovarao o svim važnim regionalnim temama, Republici Srpskoj, BiH, referendumu u Makedoniji.

Nakon susreta sa Putinom, Vučić je novinarima rekao da je bilo reči o kompletnoj situaciji u regionu, te da “ne postoji važna regionalna tema koje se nisu dotakli”.

– Ne postoji važna regionalna tema koje se nismo dotakli i ne samo dotakli, već detaljno analizirali. U skladu sa tim, očekujem da poseta predsednika Putina donese mnogo konkretnih ekonomskih rezultata, da odmah dovede do ubrzanog rasta naše trgovinske razmene – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije naveo je i da od Rusije očekuje jednako snažnu i još snažniju podršku u međunarodnim forumima, podršku teritorijalnom integritetu Srbije, kao i podršku za “nezavisno, slobodno i samostalno” odlučivanje zbog koga je Srbija cenjena i poštovana.

“Daleko smo od rešenja za KiM, Srbija se svaki dan suočava sa brojnim provokacijama”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, u razgovoru sa šefom ruske drzave Vladimirom Putinom, “da smo, bez obzira na napore Srbije da postigne kompromis i podrži mir i stabilnost, veoma daleko od bilo kakvog rešenja pitanja Kosova i Metohije” i naglasio da je “naša zemlja suočena sa svakodnevnim provokacijama”.

Vučić je, na početku susreta sa Putinom, rekao da je za njega uvek velika čast kada ima priliku da se sretne sa predsednikom Rusije, a da današnji susret ima veliki značaja za Srbiju.

Veoma sam zadovoljan razvojem naših odnosa i to je sve rezultat naših otvorenih, konstruktivnih i plodotvornoh razgovora. Odnosi Rusije i Srbije na međunarodnom planu su veoma dobri i moram da vama lično odam veliko priznanje zbog čvrste pozicije koju zauzimate u zaštiti međunarodnog prava i životno važnih nacionalnih i državnih interesa Srbije“ – naglasio je on.

Vučić: Svaki dan se suočavamo sa provokacijama

Vučić je rekao da je situacija na Zapadnom Balkanu veoma složena i da se Srbija kao država suočava sa brojnim provokacijama, svakodnevno.

– Bez obzira na naše napore da postignemo kompromis i podržimo mir i stabilnost, veoma smo daleko od bilo kakvog rešenja pitanja KiM“ – istakao je on.

Vučić je naglasio da će Srbija kao slobodna i nezavisna država čuvati vojnu neutralnost, i izrazio uverenje da je Srbija danas jedina zemlja na Zapadnom balkanu sa takvim opredeljenjem.

– Što se tiče naših ekonomskih veza, ja sam zadovoljan i mislim da možemo da i u buduće jacamo naše ekonomske odnose“ – rekao je on.

Poziv Putinu da dođe u Srbiju i knjiga na poklon

Vučić je zahvalio Putinu na svemu što radi u korist Srbije i pozvao ga da poseti Beograd u najskorije vreme, dodajući da bi to bila velika čast za našu zemlju i narod.

On mu je potom poklonio knjigu “Moja predivna Srbija” ruskih autora.

Putin Vučiću: Moramo da razgovaramo o situaciji na Balkanu 

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da moraju da razgovaraju o situaciji na Balkanu.

– Uveren sam da je neophodno da razgovaramo i o situaciji u regionu – dodao je Putin.

On je sa zadovoljstvom konstatovao da raste nivo robne razmene izmedju dve zemlje kao i nivo ruskih investicija u privredu Srbije.

Predsednik Rusije izrazio je zadovoljstvo što može ponovo da razgovara sa svojim srpskim kolegom u Moskvi.

– DA sećam se vaše poslednje posete 8. i 9. maja. Nedavno smo obeležili i 180. godišnjicu naših diplomatskih odnosa. Sa zadovoljstvom primećujem i rast trgovinske razmene. Pri tom je taj rast neprekidan – prošle godine iznosio je 23 odsto, a u prvih šest meseci ove godine preko 13 odsto“, objasnio je Putin.

SKANDAL: Jelena Milić napala voditeljku u Jutarnjem programu, pa joj spomenula i ćerku! Irina uplakana napustila studio

On je rekao da se beleži i rast ruskih ulaganja u srpsku privredu, koja su dostigla četiri milijarde dolara. Razgovor predsednika Srbije i Rusije nastavljen je potom iza zatvorenih vrata.

Vučić je ranije najavio da će sa Putinom razgovarati o bilateralnim odnosima, s jedne strane, koji su politički dobri, ekonomski dobri, ali moraju da budu mnogo bolji, kao i da će razgovarati o situaciji u regionu i svetu, kako bi dobio savete i o tome kako da Rusija nama može pomogne u ostvarivanju naših političkih i nacionalnih ciljeva.

– Razgovaraćemo i o mnogo konkretnih projekata. Oni su od značaja za bolji život naših građana, životni standard naših ljudi, bogatije srpsko društvo – kazao je Vučić.

Inače, sve ruske televizijske stanice objavile su vest o dolasku predsednika Srbije Vučića i da će se sastati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Uz to, ukazuju na tenzije na zapadnom Balkanu i u tom kontekstu na značaj posete predsednika Srbije Moskvi.

Izveštaje ilustruju detaljima nedavne Vučićeve posete Kosovu.

(Dnevne.rs /Izvor: Tanjug)