Vratite čulo ukusa i mirisa uz pomoć jedne metode

maska

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Doktor Dejvid Rosen, otorinolaringolog iz Džeferson Healtha objasnio je da je kovid 19 jedinstvena vrsta respiratornog virusa s brzim uticajem na nervni sistem što znači da virus lako putuje po nosu i veže se na njušni živac koji je na vrhu nosa i koji je odgovoran za prenos senzorskih informacija u vezi s mirisom u vaš mozak.

“Generalno, ljudi mogu da prepoznaju ukuse, poput slatkog, kiselog, slanog, gorkog, ali ako ne možete da osetite miris, ne možete razlikovati nešto poput trešnje ili grožđa”, kaže dr Rosen

Gubitak mirisa u stvari, kako kaže, dovodi do gubitka osećaja ukusa.

Doktor Rosen savetuje da za brži povratak čula mirisa treba radite olfaktorni trening.

“Olfaktorni trening koristi telesnu neuroplastičnost, a to je sposobnost tela da stvara nove nervne puteve”.

PROČITAJTE JOŠ

PULMOLOG, TATJANA RADOSAVLJEVIĆ SAVETUJE: Ako ste skloni alergijama, U DOBA KORONE, nikako ne smete da radite ovo!

Ako imate kovid 19 ili ste se nedavno oporavili, ali još uvek nemate čula mirisa i ukusa, Rosen preporučuje da počnete vežbe za povratak mirisa. Alfa lipoidna kiselina, dodaci vitamina A i steroidni nazalni sprejevi bez recepta mogu biti korisni. Olfaktorni trening lako se može odraditi kod kuće i od pomoći je za povratak čula.

Doktor Rosen preporučuje da mirišete lako dostupne predmete po kući i polako savladavate nove mirise. Dobro je da započnete s mirisom kafe, parfema, citrusa ili različitih vrsta esencijalnih ulja, a zatim da pređete na nove mirise.

Nema negativnih posledica u sprovođenju ovih testova, a podaci su pokazali da pomažu pacijentima da se brže oporave, prenosi Alo.

PROČITAJTE JOŠ

“SITUACIJA JE KATASTROFALNA” Dr Janković otkriva kakve NOVE MERE nas čekaju

Vreme oporavka razlikuje se od pacijenta do pacijenta. Dok se neki oporavljaju u roku od nekoliko dana, nekima oporavak može da potraje mesecima. Pacijenti koji su izgubili miris nakon koronavirusa mogu da imaju nuspojavu parosmije, tako da kad im se vrati čulo miris, stvari mogu jako da mirišu. Dr Rosen kaže da je svaki znak mirisa dobar znak oporavka. To znači da se događa neka neuroregeneracija.

 

(Dnevne.rs/b.92)