VODA ILI ILUZIJA, ŠTA VI MISLITE? Prema Evropskoj svemirskoj agenciji, ove misteriozne plave lagune na Marsu nisu ništa više nego optičke iluzije…

povrsina-voda

Foto: ESA/DLR/FU Berlin

Evropska svemirska agencija je iznela svoja objašnjenja o čudnim pojavama na Crvenoj planeti, međutim postoje i oni koji se ne slažu sa ovim stanovištem

Pojavile su se najnovije slike sa površine Marsa koje su iznenadile i zbunile svetsku javnost.Naznake plavih voda u prividno tečnom stanju koje stoje prikupljene na površini Crvene planetenaterale su sve da se zapitaju o čemu se zapravo radi.

Međutim, prema Evropskoj svemirskoj agenciji, ove misteriozne plave lagune nisu ništa više nego optičke iluzije. Plave zone su zapravo tamni sedimenti koji su se izgradili tokom vremena u kraterima Marsa.

Vetrovi oblikuju okolinu na ovoj planeti, isto kao i na Zemlji, stvarajući glatke izvajane dine i kamene strukture. Ono što se razlikuje jeste brzina vetra koja može dostići 100 kilometara na sat.

Intezivni vetrovi su dovoljni da stvore ogromne oluje koje traju nekoliko dana ili čak nekoliko nedelja. Sami procesi stvaranja novih struktura traju milionima godina, uključujući eroziju i prikupljanje vulkanskog materijala.

Slojevi tamnije prašine zarobljeni su u ovim kraterima, navodi se u izveštajima. Kada se dovoljno količina prikupi, moguće je videti ovakve plavičaste pojave koje su zavarale one koji su ih videli i pomislili da se radi o nečemu sasvim drugačijem.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

(Telegraf.rs/ Izvor: dailymail.co.uk)