VLASTI U MAĐARSKOJ NOVČANO MOTIVIŠU BRAČNE PAROVE KOJI PLANIRAJU DA IMAJU DECU: 30.000 evra parovima koji se venčaju, a ako ispune ovaj uslov, ne moraju ni da ga vraćaju!

Mađarska

Foto: rojters

Vlasti u Mađarskoj odlučile su još letos da parove koji se venčaju i planiraju da imaju decu, novčano motivišu kreditom od 10 miliona forinti (oko 30.000 evra), čije vraćanje će moći da izbegnu ukoliko dobiju troje dece.

Parovi mogu da ga potroše na šta god žele i na njega ne ide kamata. Uslove koje moraju da ispune su da budu u braku, jednom od njih to mora da bude prvi brak, supruga mora da ima između 18 i 40 godina i jedan od njih mora 180 dana da plaća socijalne doprinose Mađarskoj.

Ako par ili ne rodi dete u pet godina ili se razvede, sve ono što su dobili moraju da vrate za četiri meseca. Oslobođeni su vraćanja kredita jedino ako prilože medicinsko opravdanje prepreka zbog kojih nisu mogli da imaju dete.

Na ovaj korak premijer Mađarske Viktor Orban se odlučio kako bi motivisao stanovništvo da se ne iseljava u druge evropske zemlje, kao i da bi povećao natalitet.

SEVERINI ODUZET SIN?! Evo šta piše u odluci suda!

Prvi rezultati pokazuju da se samo u septembru venčalo 29 odsto više ljudi nego u istom mesecu prošle godine, što je najviše septembarskih venčanja od 1979. godine. U prilog tome govori i podatak da je početkom ovog meseca vlada saopštila kako je do sada više od 50.000 parova konkurisalo za nove subvencionisane zajmove.
     

(Dnevne.rs/Izvor: Informer)