VLADIMIR PUTIN UZVRAĆA UDARAC: Islamsku državu očekuje strašna osveta ruskog predsednika! (VIDEO)

nesreca

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik je za nesreću iznad Sinaja rekao da je to velika tragedija i da Rusija ne treba da bude zaustavljena usled formalnih kvalifikacija

Rusija je i dalje u šoku nakon pada putničkog aviona kompanije “Kogalimavija” iznad Sinaja uEgiptu, a i dalje nema odgovora šta se tačno desilo ruskoj letelici. Jedna od mnogih teorija je da je avion srušila Islamska država, koja je sama ubrzo nakon nesreće preuzela odgovornost, ali su ruski zvaničnici opovrgli njihove navode. Ipak, napadi na položaje ISIS-a u Siriji od strane ruskih bombardera postali su sve učestaliji od tragičnog incidenta koji se dogodio u subotu.

Ruske vazduhoplovne snage izvele su 131 let i pogodile 237 meta u Siriji na dan obaranja aviona i dan nakon nesreće, saopšilo je bilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo je navelo da su ruske snage gađale ciljeve u provincijama Hama, Latakija, Homs, Damask, Alepo i Raka.

[adsenseyu1]

Predstavnik ministarstva Igor Konašenkov je rekao da su ruski avioni, u blizini sirijske prestonice Damaska, uništili jedno podzemno skladište municije terorističke organizacije Islamska država.

Ruski predsednik je za nesreću iznad Sinaja rekao da je to velika tragedija i zatražio temeljnu istragu pada aviona ruske kompanije “Kogalimavija” u Egiptu.

– Bez ikakve sumnje, sve treba da se uradi da rekonstruišemo objektivnu sliku o tome šta se dogodilo tako da možemo da saznamo šta se desilo i reagujemo u skladu s tim – rekao je Putin.

Foto: Tanjug/AP

Pošto je saslušao Sokolov izveštaj o istrazi na mestu nesreće na Sinaju, Putin je rekao da taj posao treba da bude nastavljen “sve dok nismo potpuno uvereni da je toj deo posla završen”.

– Ne treba da budemo zaustavljeni usled formalnih kvalifikacija – naveo je Putin.

Ipak, iako su egipatski i ruski zvaničnici, kao i Stejt department izjavili da su male šanse da sudžihadisti Islamske države oborili letelicu, ako pogledamo realno, taj scenario nije toliko nemoguć. Setimo se samo obaranja malezijskog aviona iznad Ukrajine, koji je gađan raketom Buk.

Foto: Tanjug/AP

I tada je delovalo nemoguće da neko može da obori avion koji se nalazi na oko 10.000 metara, da bi se na kraju ispostavilo da je gađan sa zemlje.

[adsenseyu1]

Rusija je rekla da ISIS nema sredstva da sruši avion na velikoj visini, ali s obzirom na to da na crno prodaju naftu od koje uzimaju oko 50 miliona dolara mesečno, ne možemo isključiti mogućnost da su nelegalnim putem nabavili oružje koje bi moglo da pogodi letelicu.

Oni sve ostale potrepštine nabavljaju preko crnog tržišta, i oružje kao jedno od njih, koje im je potrebno za borbu i odbranu svog “kalifata”, od spoljnih i unutrašnjih neprijatelja. A činjenica da je Rusija rešila da pomogne sirijskom predsedniku i započela vojnu intervenciju gađajući položajeISIS-a. Stoga, i dalje niko ne može s tvrdnjom i bez dokaza reći da avion nisu oborili džihadisti.

Inače, na severnom Sinaju se već dve godine nalazi sedište ogranka ISIS-a, čiji su pripadnici odgovorni za ubistvo na stotine egipatskih vojnika i policajaca.

Foto: AP/Tanjug

Pošto se i dalje ne zna uzrok rušenja ruskog putničkog aviona, sem detalja da se raspao i da je došlo do ekplozije u vazduhu, postavlja se pitanje da li će jedna svetska sila kao što je Rusija priznati da je letelica oborena od strane džihadista. Ostaje da vidimo da li će se napadi povećati, kao što već jesu tokom vikenda, na ISIS i koji će biti sledeći potez Putina ukoliko se na kraju ispostavi da su oni krivci za tragediju koju i dalje oplakuje Rusija.

Da li je ovo sve teorija zavere ili se džihadisti bore svim sredstvima kako bi ostvarili svoj cilj?

(Telegraf.rs)