Vladimir Putin obećao Ciprasu 5 milijardi dolara (INFO)

Putin
Grčka i Rusija nameravaju da potpišu bilateralni sporazum po kom bi Atina kao avans za izgradnju gasovoda „Turski tok“ mogla da dobije do pet milijardi evra

Grčka i Rusija nameravaju da potpišu bilateralni sporazum po kom bi Atina kao avans za izgradnju gasovoda „Turski tok“ mogla da dobije do pet milijardi evra, piše nemački Špigl pozivajući se na visokog člana vladajuće grčke partije Siriza.

Sporazum bi trebalo da bude potpisan u utorak, a u slučaju da posao bude zaključen, Atina računa da će njen budžet dobiti od tri do pet milijardi evra na ime avansa za transit gasa iz Rusije u zemlje EU preko terititorije Grčke.

Uz pomoć tih para, kako se navodi, Grčka želi da reši pitanje restrukturiranja duga EU.

Prema navodima nemačkog lista, detalji predstojećeg dogovora razmatrani su tokom zvanične posete Moskvi grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

[adsenseyu5]

Kako iznosi Špigl, jedan od grčkih političara iz Sirize ispričao je nemačkim novinarima o predstojećem dogovoru Grčke i Rusije. Prema njegovim rečima, Grčka se našla u teškoj situaciji zbog pregovora sa EU o restrukturiranju duga, pa će taj ruski avans na ime budućeg tranzita ruskog gasa preko Grčke pomoći Atini da izbegne bankrot. Rusija pak računa na saradnju Grčke kad je reč o što skorijoj izgradnji grčkog dela „Turskog toka“.

Kako je ovih dana izjavio šef „Gasproma“ Aleksej Miler, evropske zemlje su kočile izgradnju Južnog toka da bi sačuvale status kvo tranzita gasa preko Ukrajine, koji Rusija želi da prekine 2019. kada ističe sporazum sa Kijevom o tranzitu gasa. Pošto je odustala od „Južnog toka“, Rusija je počela projekat izgradnje „Turskog toka“, koji ima isti cilj. Međutim, i tu EU pokušava da vrši pritisak. U tom kontekstu dogovor sa Grčkom trebalo bi da stavi tačku na pitanje početka izgradnje tog gasovoda.

„To što nisu dopustili da se realizuje ‘Južni tok‘ i pozivaju se na to da ‘Gasprom‘ nije bio spreman da radi po pravilima Trećeg energetskog paketa i da poštuje evropsko zakonodavstvo — nije istina. Cilj je zapravo bio da se sačuva status kvo tranzita preko teritorije Ukrajine“, rekao je Miler 13. aprila i dodao: „Ako neko misli da će blokirajući i ‘Turski tok‘ postići isti cilj koji neko postavlja — onda je to veoma velika greška.“

[adsenseyu1]

(sputniknews)