VEST JE ŠOKIRALA mnoge, ali Čarli Šin NIJE JEDINI: I ove poznate ličnosti su PRIZNALE da su HIV POZITIVNE (INFO)

reper

Foto: Profimedia

Popularni glumac Čarli Šin priznao je da je HIV pozitivan, i ta vest je mnoge potresla. On nije jedini među poznatima koji su zaraženi tim opakim virusom.

Pre 30 godina, jedna od najvećih holivudskih zvezda, glumac Rok Hadson, javno je priznao da boluje od side. Tada se još mislilo da je ta bolest povezana isključivo sa homoseksualcima. Hadson je preminuo 1985. godine u 60. godini života, te od tada predstavlja prvu poznatu osobu koja je hrabro postupila i razbila stigmu oko bolesti.

[adsenseyu5]

MEDŽIK DŽONSON

Bivši američki košarkaš Medžik Džonson objavio je 1991. godine da je zaražen HIV-om, te je napustio košarkašku karijeru. Džonson je danas aktivista i uzor svima koji se bore sa sličnom situacijom. Radi kao košarkaški analitičar i cilj mu je da dokaže da HIV ne mora biti osuda na smrt.

[adsenseyu1]

FREDI MERKJURI

Frontmen grupe “Queen” je 1991. godine objavio je da boluje od side, a iste godine je umro od komplikacija nastalih zbog bolesti. Njegova smrt pogodila je i šokirala ceo svet. Nikada prežaljeni pevač otkrio je da je bio pozitivan na HIV četiri godine pre toga.

DŽIJA KARANDŽI

manekenka

Foto: Profimedia

 

Manekenka koja se smatrala prvim supermodelom na svetu borila se sa zavisnošću od heroina, zbog čega je trpela i njega karijera. Džija se zarazila HIV-om, te je od posledica AIDS-a umrla u 27. godini života. Priča o njenom životu je ekranizovana u filmu “Džija” iz 1998. godine, gde ju je glumila Anđelina Džoli.

ARTUR EŠ

Svetski poznati teniser zarazio se HIV-om usled transfuzije krvi kada je išao na operaciju srca. Eš je bio prvi Afroamerikanac koji je osvojio Vimboldon i US Open. Nakon zaraze, postao je vatreni aktivista, te mu je bilo važno da informiše javnost o tom virusu. Eš je preminuo 1993. godine.

ENTONI PERKINS

Entoni Perkins, najpoznatiji po ulozi Normana Bejtsa u filmu “Psiho”, umro je od posledica AIDS-a 1992. godine. Entoni nije pričao o svojoj bolesti do poslednjeg dana, već je to otkrila njegova supruga Beri Berenson. Glumac je je skrivao da boluje od side jer je strahovao za svoju karijeru.

IZI-I

Reper Elik Rin Lajt, poznatiji kao Izi-I, 1995. godine je objavio da umire od side. Svoje poslednje dane, 31-godišnjak iskoristio je za podizanje svesti o toj bolesti, opominjući mlade da niko nije imun.

(T. S. /Blic)