VELIKA OPASNOST NA LETOVANJU U CRNOJ GORI Jednoj ženi se po nogama pojavile modrice i podlivi, moglo je da bude fatalno!

more

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Da u Ulcinju ni ove sezone nema napretka u otkrivanju i sankcionisanju samozvanih i needukovanih terapeuta, potvrđuje slučaj strane državljanke N. B. kojoj su se nakon anticelulit masaže u jednom spa-centru na Velikoj plaži, na nogama pojavile modrice i podlivi.

Iskusni ulcinjski fizioterapeut Srđan Kuzman, kod koga je N. B. kasnije bila na tretmanu, kaže da kontraindikacije takve masaže mogu biti neprijatne, bolne, ali i opasne.

“Kada sam joj vidio podlive na butinama, pitao sam je od čega su. Rekla mi je da joj je neka žena radila anticelulit masažu i da je za to platila 35 eura. Posledice su neprijatne i vidljive, pa se žena ustručava da ide na plažu. Kao neko ko često koristi usluge terapeuta kako u svojoj zemlji tako i na ljetovanju, svesna je da to, u nekoj krajnjoj varijanti, može prouzrokovati i zgrušavanje krvi”.

Kuzman tvrdi da je to samo jedna od posledica haosa koji vlada u crnogorskoj fizioterapiji, budući da, kako je naveo, delatnost nije precizno uređena propisima.

“Nije žena kriva što je na masažu otišla u luksuzni spa… Svako tamo očekuje terapeuta sa licencom, a ne priučenog masera sa dan ili dva prakse, kao što je verovatno ovde bio slučaj. Ovo se iskusnom terapeutu ne bi moglo dogoditi”.

SVAKOG DANA JE UZIMAO MAGNEZIJUM: Nije mogao da veruje kako je sve uticalo na njegovo zdravlje, posle nedlju dana!

Ističe i da bi se nostrifikaciji diploma iz zemalja okruženja moralo posvetiti više pažnje.

“Mi koji smo završili školu i fakultet i stekli znanje u Igalu, znamo koliko je to zahtevan posao i pokušavamo da ga radimo maksimalno profesionalno. Uprkos tome, greške samozvanih terapeuta koji su došli sa strane, pripisuju se nama. Zar mislite da će ova žena opet doći na ljetovanje u Ulcinj i da neće ispričati prijateljima kakvu masažu je imala u luksuznom spa-centru”.

U Zakonu o sanitarnoj inspekciji piše da su objekti koji podležu inspekcijskom nadzoru i objekti u kojima se obavlja delatnost pružanja usluga nege i ulepšavanja lica i tela. Takvi objekti moraju imati sanitarnu saglasnost za upotrebu.

Sanitarni inspektor utvrđuje da li objekti koji podležu sanitarnom nadzoru ispunjavaju sanitarne i higijenske uslove za obavljanje delatnosti. Obaveza sanitarnog inspektora je da zabrani upotrebu prostorija ili dela prostorije, postrojenja i uređaja koji ne ispunjavaju propisane sanitarne i higijenske uslove za obavljanje delatnosti.

“PROTUVO ISTROŠENA” Aca Lukas žestoko izvređao Lepu Brenu?!

Obaveza inspektora je i da zabrani rad licima koja podliježu obaveznom zdravstvenom pregledu, a koja ne poseduju dokaz o zdravstvenom stanju izdatom od strane ovlašćene zdravstvene ustanove, ili koja ugrožavaju zdravlje stanovništva.

Kuzman kaže da poseduje dokumentaciju o tome da je inspekcija u jednom poznatom hotelu pre mesec zatvorila salon za masažu zbog toga što terapeut nije imao dozvolu za rad.

PREVEZENA JE U TIRŠOVU: Ostavljena beba kod groblja u Žarkovu

“Već sutra, salon je opet bio otvoren, a spisak usluga proširen i sa novim, višim cenama. Kako su sve uspeli za dan – ne znam, ali će pre biti da su radile veze i vezice… “

       

(Dnevne.rs/Izvor: Alo.rs/ Vijesti.me/ M. I.)