Velika Britanija ne dopušta raspravu o Kosovu u Savetu bezbednosti UN

Foto: REUTERS / Eduardo Munoz

BEOGRAD – Velika Britanija, koja od 1. avgusta preuzima predsedavanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija namerava da spreči da se tokom avgusta održi redovna sednica o situaciji na Kosovu i Metohiji, pišu “Novosti”.

To bi bilo prvi put da se na Ist Riveru o ovoj temi ne diskutuje u tromesečnom intervalu, navodi list.

Prema saznanjima “Novosti”, trenutno se vodi rasprava o programu rada SB za naredni mesec i London nije kandidovao temu za KiM, a i neće, jer smatraju da je stanje u našoj južnoj pokrajini dobro i da za to nema potrebe.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je to očekivano i da je očigledno da Veliku Britaniju “ne interesuje srpski stav”.

TRI SESTRE UBILE OCA, RUSKOG MAFIJAŠA: Tukao ih i zlostavljao godinama, preti im 15 godina robije!

“To je za nas jasna poruka”, istakao je Dačić za Novosti.

Izvori lista tvrde da se tome žestoko protive Kina i Rusija, a ishod ove diplomatske bitke trebalo bi da bude poznat do kraja ove nedelje.

Bez obzira na to generalni sekretar UN Antonio Gutereš svakako priprema redovan tromesečni izveštaj o KiM.

Prethodna sednica posvećena KiM bila je 15. maja i već tada je Beograd došao do informacija da će Velika Britanija pokušati da ovo pitanje skine sa dnevnog reda kada bude na čelu SB UN.

Pošto su sada rešili da to sprovedu u delo, Srbija je poslala upozorenje da će ovaj čin tretirati kao antisrpski akt, pišu “Novosti”.

NESREĆA NA MORU U CRNOJ GORI: U sudaru jahte i jedrilice u Boki Kotorskoj poginuli muškarac i žena iz Poljske

Međutim, prema navodima lista, ako u avgustu ne bude bilo rasprave o Kosovu, moglo bi se lako dogoditi da rasprava izostane i u septembru, jer tog meseca predsedava Amerika.

Izveštaji generalnog sekretara UN o stanju u južnoj srpskoj pokrajini su po Rezoluciji SB 1244 obavezni, ali se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već se ukazuje da to treba da bude u odgovarajućim vremenskim intervalima, napominje list.

Britanci, kao i druge zapadne zemlje (SAD, Holandija, Švedska), već duže ističu da sednice SB o KiM treba da se prorede.

“Tata, šta si to uradio, ubio si nevinog čoveka”: Detalji užasa u naselju Stepa Stepanović

Kako je utvrđivanje dnevnog reda tehničko, a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom.

To znači da ruski i kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a među 15 članica koje trenutno čine SB UN Kosovo je kao državu priznalo njih devet.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)