VATRENA STIHIJA BESNI U GRČKOM LETOVALIŠTU: Ugljenisana tela na sve strane, najmanje 50 mrtvih i 100 povređenih (FOTO)

Atina

Foto: Tanjug/AP

Najmanje 50 osoba je izgubilo život, a više od 100 je povređeno u dva požara koja su izbila blizu Atine, saopštili su danas zvaničnici. Najgore su prošli stanovnici odmarališta Mati, gde je većina žrtava poginula u svojim kućama ili automobilima dok su pokušavali da pobegnu. Vlasti su pozvale stanovnike Matija da napuste domove.

Portparol grčke vlade izjavio je u televizijskom obraćanju da je najmanje 20 osoba poginulo, a da je povređeno 88 odraslih i 16-oro dece, prenosi Rojters. Nešto kasnije je međutim izvučeno još četiri tela iz vode, a među žrtvama je i jedna šestomesečna beba koja se najverovatnije ugušila od dima. Prema rečima Crvenog krsta u dvorištu jedne vile je nađeno još 26 tela čime se bilans popeo na 50 žrtava. Među povređenima ima najmanje 11 osoba u teškom stanju.

Grčki mediji javili su da je deset osoba, najverovatnije turista iz Danske, nestalo nakon što su bežeći od požara uskočili u čamac i uputili se u nepoznatom pravcu. Grčka Obalska straža započela je akciju njihovog pronalaženja i spasavanja i u međuvremenu je dvoje pronađeno, a za ostalih osam se još traga.

SIGURNO JE SVE DETALJNO ISPLANIRAO: Drugarica izbodene tinejdžerke (17) iz Niša otkrila detalje brutalnog napada!

Vatra se jako brzo proširila, za svega nekoliko sati, otkako je počeo požar juče poslepodne.

– Mati više ne postoji kao naselje. Videla sam leševe, spaljene automobile. Srećna sam što sam živa – izjavila je jedna od meštana za grčku televiziju “Skaj”.

Foto: Tanjug/AP

Požar u selu Mati, koje se nalazi oko 29 kilometara od Atine, najgori je u Grčkoj od onog koji je 2007. godine zahvatio Peloponez, prenosi Rojters.

Mati se nalazi u regionu Rafina i veoma je popularan među lokalnim turistima, pre svega među penzionerima i decom koja tu dolaze da kampuju.

Zbog požara grčki premijer Aleksis Cipras je prekinuo posetu Bosni i Hercegovini.

– Učinićemo sve što je u našoj moći da kontrolišemo požar – rekao je Cipras

Prema rečima vatrogasaca veoma je teško izboriti se sa vatrom koja se širi.

Foto: Tanjug/AP

Grčka je zatražila pomoć od EU, dok su Španija i Kipar sami ponudili pomoć. U požaru je izgorelo i oko 100 kuća i 200 vozila.

Požari besne i zapadno od Atine, zbog čega su i tamo mnogi stanovnici napustili svoje kuće.

Taj požar preti da ugroži saobraćaj jer se nalazi blizu autoputa, zbog čega je zatvoren put Atina-Korint, jedan od dva puta ka Peloponezu, a prekinut je i železnički saobraćaj.

Požar zapadno od Atine preti da ogrozi saobraćaj Foto: Tajnug/AP

Prema rečima jedne meštanke za RTS, požar je zahvatio predgrađe Atine, kojim se raširio i gusti, crni dim i pepeo. Iako je situacija danas bolja nego juče, žitelji i gosti odmarališta su u šoku, budući da, kako kaže, ovakav požar ne pamte.

ZORANOVE KOMŠIJE U STRAHU: „Iza Marjanovića stoje MOĆNI LJUDI“

– Pre 11 godina je bio sličan požar, ali je bilo mnogo manje žrtava. U gradu vlada velika panika – izjavila je ona tamošnjim medijima.

(Dnevne.rs/Izvor: Blic, Guardian, CNN)