VAŠINGTON OTKRIO KAKO ĆE IZGLEDATI SPORAZUM BEOGRADA I PRIŠTINE: Međusobno priznanje, ALI I VIŠE OD TOGA

Kosovo

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Neimenovani visoki zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država izjavio je da je stav njegove vlade da međusobno priznanje Kosova i Srbije, kao rezultat sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma, treba da se postigne tokom 2019. godine, piše danas prištinski dnevnik Koha ditore.

On je dodao da SAD ne može da garantuje Kosovu da u tom dokumentu neće biti reči i o promeni granica.

Neimenovani visoki zvaničnik je za taj dnevnik rekao da je pravo obe strane da idu ka sporazumu koji žele ali da SAD neće prihvatiti bilo kakav sporazum.

Uprkos svim opasnostima i implikacijama koje nosi promena granica na Balkanu, kao jedna od mogućih opcija, zvaničnik SAD kaže da se ne treba bojati dijaloga i epiloga koji on može da donese.

ALEKSANDAR VUČIĆ: Kompromis oko Kosova nije poraz, nego pobeda za budućnost Srbije

Kazao je da nije američka politika da diktira sadržaj sporazuma između Kosova i Srbije, ali konačni cilj treba da bude međusobno priznanje i otvaranje perspektive za učlanjenje u EU za obe strane, kao i za Kosovo u UN.

Visoku američki zvaničnik je priznao da neće biti lako postizanje sporazuma, imajući u vidu pozicije strana u dijalogu, ali je insistirao da treba da bude mnogo većeg angažovanja.

KAKO SMO 1915. ODBILI “VELIKU SRBIJU”: Obelodanjen TAJNI dokument o ponudi SILA ANTANTE Beogradu

Ponovio je nekoliko puta da se sveobuhvatni sporazum treba završiti medjusobnim priznanjem i da je to “jasno stavljeno do znanja i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću”.

(Dnevne.rs/Espreso.rs/Izvor: Agencije)