USTAŠE BESNE PO CELOJ HRVATSKOJ! Odluka evropskog suda stavlja tačku na rasprave o pozdravu „Za dom spremni“

tabla

AP Photo / Darko Bandic

Evropski sud za ljudska prava odbio je žalbu nekadašnjeg fudbalera Josipa Šimunića, koji je tužio državu Hrvatsku jer je osuđen zbog ustaškog pokliča „Za dom spremni“ 2013. godine.

Prekršajni sud u Zagrebu osudio je Šimunića zbog uzvikivanja ustaške parole „Za dom spremni“ posle jedne utakmice na Maksimiru 2013. godine, a tu presudu potvrdio je i Visoki prekršajni sud.

Ipak, Šimunić je odlučio da tuži državu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, objašnjavajući da je „Za dom spremni“ stari hrvatski pozdrav, kao i da mu se ograničava sloboda govora.

Šestočlano sudsko veće odbacilo je njegovu tužbu po nekoliko osnova i zaključilo da je „Šimunić kao poznati fudbaler i uzor mnogim navijačima morao biti svestan mogućeg negativnog uticaja tog provokativnog uzvika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati“.

TUŽNO, DA TUŽNIJE NE MOŽE BITI: Miloševa devojka VEĆ SAHRANILA jednog dečka – I ON JE UBIJEN

Sud je zaključio da je „ustaški pokret nastao iz fašizma, te da je utemeljen na rasnoj mržnji i stoga simbolizuje mržnju prema ljudima utemeljenu na različitoj religiji ili etničkom poreklu“, kao i da je uzvikivanje „Za dom spremni“ „manifestacija rasističke ideologije“.

(Dnevne.rs/Izvor: Intermagazin.rs)